Аз съм тревичка между плочките

Бате Енчо празнува Еньовден два дни


В навечерието на именния си ден – Еньовден на 24 юни, Бате Енчо разказва пред ehograf.info за магията на името, за семейството, за приятелите и професията.

 

Бате Енчо, откъде идва името ви?

Кръстен съм на дядо си Енчо по майчина линия. Сигурно има някаква връзка между името и човека. Сякаш всеки си идва с името на този свят. Така и при мен.

 

Как празнувате на този ден?

Роден съм в Русе, но ваканциите предпочитах да изкарвам при роднини на село. Спомням си, че като малък за празника винаги бях при баба в Гагаля. На този ден тя винаги ме събуждаше, като ми измиваше лицето с вода. После задължително приготвяше нещо специално за хапване. Тогава възрастните хора много почитаха Еньовден. Беше голям празник, почти като Коледа. В този ден правеха равносметка за свършеното през първата половина на годината и планираха какво им остава да свършат през втората й част.

 

А как празнувате днес?

Обикновено празнувам два дни. Първия ден се черпим със семейството. На следващия каня съседите, защото много ги обичам. Имам много готини съседи. А и на имен ден не се кани.

 

Бележи ли по някакъв начин името на човек живота му?

Аз много си харесвам името. От всички теории за произхода му най-много ми харесва тази, че то произлиза от Хелиос, което означава слънце. Не случайно и на този ден в годината денят е най-дълъг, тъй като слънцето се задържа най-много на небето. Името ми има тракийски корен. Траките са живели не само край Пловдив и Стара Загора, но и край Дунав. Те са били много духовна нация и може би затова са изчезнали, тъй като материалното понякога побеждава духовното.

 

Понякога?
Е, не винаги. Ето, слагат плочки на тротоара, а между тях изникват тревички. Аз съм една тревичка между плочките на тротоара. Очевидно обаче освен тракийско явно има и нещо прабългарско. В свободното си време освен да свиря на китара, правя и копия.

 

Какви копия?

Вълшебни. Не помня откъде се запалих по тях.

 

А кое е истинското вълшебство в живота ви?

Съпругата ми и двете ми дъщери.

 

Наследили ли са тези вашата артистичност и тази на майка си?
Малката скоро ще стане на 19 години и носи тракийското име Ваяна. Майка й го чула по радиото, когато била в напреднала бременност. Аз веднага се съгласих, защото си спомних за една моя съученичка, сега художничка, със същото име. Спомних си колко интересна и забавна беше тя, с изключително излъчване и талант. Радвам се, че днес Ваяна е изключително самостоятелна и артистична. Сама се яви на кастинг за водеща в музикална телевизия и го спечелил.
 

А по-голямата ви дъщеря?

Тя се казва Ева. Първата жена. Днес тя е професионален актьор. Завърши НАТФИЗ в класа на Ивайло Христов и днес вече е на голямата сцена.

 

А вие кога разбрахте, че ще станете актьор?

Като дете избягвах момчешките игри. Правехме си театър пред вкъщи. Сцената беше с одеяла. На всяко издигнато място се правеше сцена. Много обичах да рецитирам.
 


Цветелина Терзиева | 2014-06-24


Добави в Svejo