Гоним стреса с псамотерапия

Пясъчните вани помагат на нервната система


Псамотерапията е метод на лечение в алтернативната медицина с използване на пясъчни вани със специален пясък, който има по-голяма топлопроводимост. Този пясък обхваща определени части на тялото и разпределя равномерно топлината по повърхността. Наименованието на този вид лечение идва от латински (psammos - пясък и therapia - лечение). Най-често помага при болки на опорно-двигателния апарат и функционални разстройства на нервната система.

 

Всеки вид пясък има уникални свойства, обясняват лекари. От една страна, той отлично поглъща топлината и я отдава равномерно, а от друга, мигновено попива потта. Сеансите не са трудни и сложни. Човекът е легнал по гръб и тялото му се засипва с нагрят пясък. Задължително обаче се оставят открити областите на сърцето и стомаха, както и главата. Първите сеанси трябва да са с продължителност до 10 минути, като времето на всеки следващ нараства. Максимумът е до половин час. Ако се прилага на деца, не бива да се надвишават десетте минути, съветват специалистите. След сеанса следва баня задължително с топла вода и поне половин час на сянка. В този период студеният душ и слънчевите бани са противопоказни, защото могат да доведат до температурен стрес на организма.

 

Египтяните разпускали в пясъчни вани

 

В миналото псамотерапията е била използвана от древните египтяни, които си приготвяли пясъчни вани, за да се отпуснат след тежък ден. По-късно лечебните свойства на пясъка са били изследвани по-задълбочено и специалисти открили, че той може да е полезен в борбата с редица заболявания. Днес псамотерапията е най-разпространена в Италия и Франция, добре позната е и в Русия и Румъния. У нас също се предлага в някои хотели и спа центрове.


Пясъкът е богат на минерали като силиций и калий, съдържа също елементи от магнезий, манган, натрий. Освен това е приел и някои от лековитите свойства на морската вода. Съществуват различни видове пясък в зависимост от състава си. Затова е най-добре да се направи консултация със специалист, който да насочи пациента към най-подходящия за него пясък.

 

Хипертониците да стоят далече

 

Псамотерапията е противопоказна за хора, които страдат от високо кръвно и епилепсия, казва общопрактикуващият лекар д-р Гергана Димитрова. На подобно алтернативно лечение не бива да се подлагат още пациенти с миома на матката, мастопатия, ендометриоза, хормонални проблеми, свързани с яйчниците, и инфекции. Специалистите са категорични, че всеки, който е решил да мине на пясъчно лечение, преди това трябва да е проверил здравословното си състояние на профилактичен преглед. За дамите е задължителна консултацията с гинеколог. След като е наясно със заключението на лекарите, всеки трябва да се съобрази с компетентните им препоръки, които са съобразени с потребностите на организма на всеки един от нас.
 


Силва Агопян | 2014-06-20


Добави в Svejo