Спасените хора ме крепят

Стилиян също щеше да реши да дари живот


На 11 юни 24-годишният русенец Стилиян Страхилов получава мозъчен кръвоизлив и изпада в мозъчна смърт. Два дни по-късно майка му Дарина Йорданова взима благородното решение да дари органите му. Извършени бяха четири трансплантации – две бъбречни в УМБАЛ „Александровска“, чернодробна в УБ „Лозенец“ и трансплантация на сърце в УСБАЛ „Света Екатерина“. Всички пациенти са в добро постоперативно състояние. Ето какво разказа майката Дарина пред ehograf.info.

 

Г-жо Йорданова, съболезнования за огромната загуба. В най-тежкия за вас момент решихте да дарите органите на сина си – Стилиян. Как се взима такова решение?

Болката от такава загуба е огромна. Тя не може да се опише с думи. Само, който го е преживял, може да разбере. Това не го пожелавам на никого. Когато докторите ми казаха, че повече нищо не може да се направи, дойде и решението. То се взима много трудно. Но аз вярвам, че така той ще продължи да живее, защото сърчицето му бие някъде. Преди време, не помня по какъв повод, отговарях на въпроси за донорството и казах, че съм съгласна моите органи да спасят човешки живот, ако при определени обстоятелства изпадна в мозъчна смърт. И днес продължавам да мисля така. Сигурна съм, че ако бяха питали Стилиян, той също щеше да отговори така. И когато разбрах, че за неговия живот наистина няма никаква надежда, реших да продължи да живее чрез други хора.

 

Той спаси четирима души. Това ли ви крепи сега?

Да, и това е единствената ми утеха в този момент. Аз им пожелавам на тези хора да са живи и здрави, защото така живее и частица от детенцето ми. Другото, което ми дава сили, е по-малкият ми син – Даниел. Двамата имат 10 години разлика. Сега малкият ме крепи. Но болката е огромна.

 

Стана ли ясна причината за смъртта на Стилиян?

Докторите ми обясниха, че имал аневризма по рождение. Това е патологично разширение на кръвоносен съд, което може да доведе до смърт. Аневризмите най-често се появяват в артериите в основата на главния мозък и в аортата. Много често те не предизвикват никакви симптоми в организма. Понякога първата им проява е масивен кръвоизлив, често с фатални последици. Когато са в мозъка, аневризмите могат да предизвикат симптоми, подобни на тумор – главоболие, нарушения на зрението и двигателни проблеми.

 

Имаше ли Стилиян някои от тези симптоми?

Не. Той винаги е бил здрав, жизнен и весел. Никога не се е оплаквал от главоболие преди. Миналата сряда, на 11 юни, след работа отишъл да работното място на приятелката си Венета. Изведнъж се оплакал от силно, нетърпимо главоболие. Казал й: „Много ме боли главата“. Тя го попитала дали да извика линейка, а той отговорил: „Да. Много ме боли“. Това са били и последните му думи. После се свлякъл на земята и повече не отвори очи. Изпадна в мозъчна смърт и вече нямаше надежда. Тогава реших да спаси други хора.


Цветелина Терзиева | 2014-06-19


Добави в Svejo

Още по темата:

Смъртта раздели Стилиян и Венета

Жена от Кюстендил спаси мъж с цироза

Майката на Стилиян: Жив е! Сърчицето му бие

Жертва в катастрофа спаси два живота