Непозната градушка удари морето

Няколко институции по петите на мистериозни бели топчета


Мистериозни бели гранули заляха южните плажове от Приморско до Синеморец. Плажните ивици са побелели като след градушка, обясниха притеснени туристи. Те уточниха, че сферичните топчета се изхвърлят от морските вълни. До момента нито една институция не се ангажира с произхода и състава им. Според очевидц, странните сфери имат мирис на нефт и са мазни на пипане.

              

Според местни жители подобен феномен може да се получи след разлив на корабно масло в морето, след обработка на разлива със специални химически вещества. В морска администрация в Бургас обаче няма регистриран подобен случай в последните дни. Шефът й капитан Живко Петров потвърди, че при тях е получен сигнал за мистериозните гранули, но нямат представа откъде са се появили.

 

Седем сигнала са подадени през последните два дни в РИОСВ-Бургас. От местната екоинспекция съобщиха, че са извършени проверки и са взети проби от неизвестното вещество. Резултатите от лабораторния анализ обаче ще станат ясни след няколко дни. Вчера туристка лично е занесла в местната екоинспекция морска вода, в която плуват загадъчните топчета.


Христо Михайлов | 2013-08-30


Добави в Svejo