Лечението на третата сливица е индивидуално

Хомеопатичните лекарства се купуват от аптека, казва д-р Зорка Угринова


Снимка: Личен архивД-р Зорка Угринова е специалист по обща медицина. Работила като дежурен педиатър в  столичната 28-ма ДКЦ и Медицински център "Лора". В момента е частно практикуващ лекар в Медицински Център "ФИТОЛЕК"-София. Член на Управителния съвет на Българска медицинска хомеопатична организация /БМХО/ и на редакторската колегия на вестник "ACTA HOMEOPATHICA". Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия . Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно-популярни здравни статии, публикувани в различни вестници и списания. Участвала е и в редица здравни и телевизионни и радиопредавания. Редом с хомеопатията в своята лечебна практика д-р Угринова прилага фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

 

Д-р Угринова, какво всъщност е третата сливица?

„Третата сливица“ са две малки топчета лимфна тъкан, разположени високо по задната страна на гърлото. Тя е добре развита при децата, но след навършване на 12-годишна възраст започва да намалява по размери. При възрастните третата сливица по правило е атрофирала.

 

Кои са причините за уголемяването на третата сливица?

Чести инфекциозни заболявания като грип и други вирусни инфекции. Също и рефлукс на храна (преминаване на стомашно съдържимо в хранопровода – б.ред.). Благоприятна среда за уголемяването й създават неблагоприятните битови условия като влага в дома, студ, запрашен въздух и др. Също и алергични заболявания в семейството – бронхиална астма, сенна храма, атопичен дерматит.

 

Какви са симптомите?

Запушен нос, упорити хреми с променящ се секрет. Задностичащ се в гърлото носен секрет. Неспокоен сън – детето спи с отворена уста и хърка. Тези деца боледуват много по-често от УНГ-инфекции и на дихателните пътища.

 

Могат ли да настъпят усложнения?

При особено уголемена „трета сливица“ е възможно да има и промяна в гласа на детето, който става прегракнал, носов и по-глух. Ако хипертрофиралата (силноуголемената – б.ред.) трета сливица запуши Евстахиевата тръба (анатомичен орган между носа и ушите), това води до прогресивно намаляване на слуха. Има риск и от увисване на долната челюст.

 

В кои случаи може да се избегне операцията?

Съществуват четири степени на увеличена трета сливица. При четвърта, най-тежката форма, се препоръчва оперативно лечение. При първа, втора и трета степен операцията може да бъде избегната с помощта на правилно подбрани от лекар-хомеопат хомеопатични лекарства.

 

Как помага хомеопатията?

Хомеопатията е индивидуален метод на лечение. На две деца с увеличена трета сливица ще се предпишат две различни хомеопатични лекарства, които ще бъдат индивидуално подбрани. Лекарствата са от природен произход - растения, животински или минерални източници и са безвредни за децата. Хомеопатичните лекарства са под формата на гранули и се купуват от аптека.

 

Какво се постига с тези лекарства?

Хомеопатичните лекарства помагат детето да не боледува толкова често от вирусни и бактериални инфекции. Повишават противоалергичната му защита. Не позволяват да се стигне до усложнение и подобряват дишането и качеството на съня при тези деца.

 

Кои са най-често използваните хомеопатични лекарства при лечение на трета сливица?

Аграфис нутанс (горски зюмбюл) е подходящ при деца с увеличени сливици и намален слух поради запушване на Евстахиевите тръби. Предписва се в 5 СН, 2х5 гранули.
Калкареа фосфорика 15 СН по 5 гранули дневно, води до свиване на третата сливица. Особено подходящ е при по-слаби, високи деца, които боледуват често от инфекции на горните дихателни пътища. Калкареа карбоника 15 СН в същата дозировка се предпочита при  по-ниски и пълнички деца, които също страдат от инфекции на горните дихателни пътища, придружени от увеличаване на лимфните възли. Барита карбоника 15 СН е подходящ за деца, които се развиват малко по-късно, в сравнение с връстниците си – по-късно са проходили, по-бавно са проговорили и т.н. Дулкамара (червено кучешко грозде) 9 СН се предписва, когато оплакванията на детето се провокират или засилват при влага.

 

Колко продължава хомеопатичното лечение?

Това зависи от размера и степента на увеличение на „третата сливица“, но трябва да продължи поне няколко месеца. Облекчаването на основните симптоми при детето като запушен нос, хъркане, стичане на секрет по гърлото се наблюдава обикновено след месец-два от началото на лечението. Съществуват още много хомеопатични лекарства, които имат добър ефект при деца с увеличена трета сливица. Те се подбират след подробен клиничен преглед на детето, при нужда консултация с УНГ- специалист, измерване на слуха, проследяване на аудиограмата и т.н.


Ехограф | 2013-08-03


Добави в Svejo