Гонят болестите с кал

По 3000 на ден идват на Атанасовското езеро


Снимка: Солта на животаПо близо 3000 дневно гонят болестите с кал и луга. Това сочат резултатите от мониторинг на посетителите на басейните на Атанасовското езеро край Бургас.

 

Подобно преброяване се прави за първи път. Басейните за свободен достъп с луга и лечебна кал са едно от придобилите изключителна популярност места през последните години в Бургас. Интересът се засили това лято след подобренията направени от „Черноморски солници“ АД.

 

За част от посетителите да се омажеш до уши с кал е забавление и атракция. За други е надежда за изцеление и лечение на кожни проблеми и заболявания на опорно-двигателния апарат. За всички обаче това е среща с природата и още едно напомняне за връзката ни с нея.

 

Интересният и нетрадиционен за България мониторинг се проведе на 24-ти и 27-ми август. Преброяването на посетителите не е практика, често прилагана в България. Методът обаче е задължителен във всички защитени територии в страните от Европейския съюз – национални и природни паркове, биосферни резервати или просто популярни за посещения места сред природата. Следенето броя на посетителите подпомага процеса на управление на туристопотока, показва натовареността на дадено място и предотвратява увреждането на ценни природни местообитания и др.

 

Резултатите  на Атанасовското езеро показаха, че на 24 август (събота) са преброени 2645 посетители, а на 27 август (вторник) броят им не бе много по-различен – 2348. Мониторингът на посетителите бе организиран като част от дейностите по проект „Солта на живота” и се извърши под ръководството на Андриана Андреева, експерт „Интерпретация и туризъм” към проекта „Солта на живота” с активното съдействие на 12 доброволци от природозащитната бригада „Атанасовско езеро 2013“, организирана от Българското дружество за защита на птиците.


Виолета Христова | 2013-08-30


Добави в Svejo