Коварството на инфаркта

При гръдна болка – незабавно потърсете лекар


Д-р Иван Мартинов е роден на 09. 03. 1971 година. През 1995-а  завършва Медицински университет – С офия. През 2003 година придобива специалност „Вътрешни болести”. В периода 1997 – 2005 работи като ординатор в Клиниката по спешни вътрешни заболявания на МБАЛСМ “Н.И. Пирогов“ . От 2005 до 2007година е  научен сътрудник в СБАЛССЗ – Национална кардиологична болница. През 2007  започва работа в Кардиологичното отделение на „Токуда Болница София”. Там работи 2 години. От  2011година до началото на 2013 година оглавява инвазивната кардиология на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца. През март 2013 година застава начело на Отделение по инвазивна кардиология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”. През 2003  година  изкарва 6-месечен курс по инвазивна кардиология към “Национална програма за развитие на инвазивната кардиология в Република България 2002-2008г.” , като 4 месеца от него в СБАЛССЗ – Отделение по инвазивна кардиология и 2 месеца в болница „Лозенец” – Отделение по инвазивна кардиология. В периода 2004-2005 г. Участва в обучение, съвместно с Отделение по инвазивна кардиология към Болница “Лозенец”, при изграждането на център по кардиостимулация в МБАЛСМ” Пирогов”. Придобива специалност Кардиология през 2007 година. През 2010 година получава  Сeртификат по инвазивна кардиология. Владее английски и руски.

 

Д-р Мартинов, какво представлява острият миокарден инфакт?

Това е едно от най-честите спешни състояния в медицината. Представлява остро запушване от тромб(съсирек) на кръвоносен съд, който кръвоснабдява сърцето, и предизвиква загиване на сърдечна тъкан. Пациентите отчетливо усещат силна болка в гърдите. Целта на съвременното лечение е бързото отпушване на артерията и предотвратяване на тежки увреждания на сърцето, защото в рамките на 30 минути, ако се отвори съда, няма да има почти никакво поражения върху сърцето. Всяка следваща минута загиват все повече клетки от сърдечният мускул в зоната на засягане.

 

Т.е., първите 30 минути след инфаркт са най-важни?

Много рядко е възможно да се постигне “реканализация” в рамките на 30 мин.,  но все пак в рамките на  6 часа се получават най-добрите резултати. До 12 часа от началото на симптоматиката все още има голяма полза. След 24 час приемаме, че цялата зона, която се кръвоснабвява от засегнатата  артерия е загинала и практически няма полза от интервенцията. Оттам идва и важността на бързата реакция. Това включва решението на пациента да потърси помощ, начина по който той да се транспортира до болница, в която има ангиографска апаратура, с каквато разполагаме в нашето отделение в Пирогов, където “отваряме” запушения кръвоносен съд.

 

Сложна ли е интервенцията?

Въпреки техническата сложност, за нас това е рутинна процедура, но ключова е бързата реакция. Забавянето се получава при вземането на решение за търсене на медицинска помощ, особено в България, вероятно поради ниската задравна култура. Основната симптоматика е гръдна болка на широка площ. Силата й варира от лек дискомфорт до много силна болка,  най-силната, която може да получи човек в живота си. Повечето хора си мислят, че са настинали, че имат стомашни проблеми, предприемат лечение в тази посока или чакат да им мине “от само себе си”. Не знаят каква е причината, но чакат да им мине. Това е голяма грешка, особено в случаите с миокарден инфаркт. При болка и всякакъв дискомфорт в гърдите, трябва да се потърси незабавно лекарска помощ и да се направи електрокардиограма.

 

Каква е ролята на профилактиката?

Редовните профилактични прегледи спомагат за откриване на пациенти с исхемична болест на сърцето, но миокардният инфаркт често има различен механизъм на възникване и в много случаи не може да се предвиди неговата поява. При прегледите могат да се определят рисковите пациенти – с известна сърдечна болест, с артериална хипертония, с висок холестерол, с наследствена обремененост, които подлежат на по-нататъшна неинвазивна и инвазивна диагностика.

 

А стресът?

Стресът също оказва влияние, но той не може да се определи количествено. Има хора, които приемат едно събитие по-тежко от други. В живота на всеки има скръбни и радостни събития – като загуба на близък, сватба и други, които предизвикват силни емоции. Ако се появи  гръдна симптоматика след подобно събитие, трябва да се потърси медицинска помощ.

 

 

Каква е възрастовата граница на пациентите с инфаркт?

В моята практика имам пациент с инфаркт на 18 години. Това са хора или с вродени аномалии, или както моя пациент, в следствие злоупотреба със тероиди. При него се установи огромен инфаркт, защото при младите хора сърдечната циркулация не е подготвена. Възрастните пациенти, които са с изявена коронарна болест, са адаптирани,  самата мускулатура на сърцето е по-подготвена за липса на кръв (исхемия). Нашето наблюдение е, че тази болест се подмладява и много често засяга пациенти на възраст 30-40 години, които са със симптоматика и се оказва че имат запушване на артерия. В заключение, всяка гръдна болка, независимо от възрастта, трябва да бъде оценена от лекар и да се направи електрокардиограма.


Цветелина Терзиева | 2014-06-09


Добави в Svejo