„Гимнастика“ за малки мъже

Отварянето трябва да приключи до 1,5-годишна възраст


Д-р Габриела Минова е родена на 10.03.1976 година в Белград. През 2000 година завършва Медицинския факултет на  Тракийски университет с отличен  успех. До 200-а е специализант по Лицево-челюстна хирургия. От септември 2003 е специализант по урология към Клиника по Детска урология. От декември 2008-а е асистент към Клиника По детска урология. От януари 2009-а е специалист. Има интереси в областта на малформативните уропатии, разстройства на уринирането, бъбречно- каменна болест в детска възраст. Женена, с едно дете.

 

Д-р Минова, имате ли единомислие с педиатрите относно т.нар. „забелване“ при момченцата?

Нямаме единомислие по въпроса, защото някои от тях съветват майките да не пипат органа на детето, тъй като ще се оправи от само себе си, което води до процедурата забелване. Между 6-я месец и 1-1,5г. въпросът със забелването трябва да е приключил, защото процедурата става по-сложна и се стига до възпаляване. Това нещо води и до по-голяма травма – забелване при възпалена пишка, когато трябва да се отвори, за да се евакуира гнойното съдържимо в кухината на препуциума (тънка, еластична кожа намираща се в крайната част на пениса и покриваща неговата главичка-бел.ред.). Един възпален препуциум образува склеротичен пръстен, който после трудно позволява забелване и съответно това се неглижира и избягва от детето, защото му създава травма. 

 

Каква е ролята на майката?

Майката след 6-я месец започва сама леко да поддърпва. Целта не е тя да го забели, а да подготви препуциума. Правейки тази гимнастика, той се подготвя за такава манипулация. Съответно, отивайки при вашия педиатър, ако има достатъчно опит или ви прати на детски уролог, забелването е по-малко травматично за детето. Това е пътят.

 

След като приключи процедурата?

Започва едно изрядно миене на този орган. Става част от ежедневната хигиена на детето. Измива се само с вода, без шампоани и сапуни, с докосване. Децата трябва да свикнат, че допирът върху главичката на члена не е болка, а само допир. Винаги в един момент предпубертетната възраст момчетата неглижират миенето и тогава също може да дойде повторното залепване.

 

Какъв е пътят за консултация с детски уролог?

Касата вече има изискване децата на 6-я месец да преминават през нефролог и уролог. Прегледите са ехографски и малформациите се откриват на ранен етап.


Силва Агопян | 2014-06-09


Добави в Svejo