Приятели с гърнето

Изхождането е навик, който се възпитава


Доц. д-р Христо Шивачев е роден през 1969 година роден в Стара Загора. Висше образование завършва през 1995 година в Медицински университет – София. От 1997 работи в детска хирургия Пирогов. Хабилитиран е през 2012 година.

 

Доц. Шивачев, какви са причините за трудното изхождане при децата?

По принцип проблемът с изхождането е доста сериозен. Няколко са факторите, определящи това. От една страна, има редица заболявания, при които първият алармиращ симптом е именно проблемът с изхождането. Може да се прояви веднага след раждането, както и в рамките на първия месец. Друг аспект е запекът, проявяващ се в по-късна възраст. Тук един от  факторите е начинът на хранене на нашите деца. Забелязва се като тенденция, че все по-малко майки успяват да кърмят децата си. Повечето бебета са на изкуствено хранене, а това от своя страна води до проблеми с изхождането. Отдавна говорим за здравословно хранене в детските градини и училищата, но знаете колко трудно изпълнимо е това. Необходима е много съвместна работа на родители, учители, лекари и деца.

 

Кога родителите трябва да потърсят помощ?

Това, което родителите трябва да знаят, е че детето трябва да се изхожда всеки ден. Не може да се чака 2-4 дни, а някой и до две седмици. Това е опасно. И тук ролята на родителите е много голяма, защото те са тези, които са  постоянно с детето. Те са тези, които трябва да следят за тези предупредителни симптоми и при нужда активно да потърсят помощ.

 

Какви са последствията за детето?

Нередовната дефекация (изхождане-бел.ред) създава  порочен кръг, който е свързан както със задържането на изпражненията, така и с появата на болка при напън. Децата се травмират и това носи своите последици. От друга страна е интоксикацията на организма. Най-често се проявява в детските градини и училището – тогава, когато се смени средата. По някакви причини – било забележка, подигравка или игра, детето спира да ходи по голяма нужда там, но не го прави и в къщи. И тогава се завърта този порочен кръг. То не иска да ходи, появява се болка, травма. Колкото повече се отлага решаването на този проблем, толкова по-трудно става възстановяването.

 

Как се преодолява?

Налага се прост режим на хранене и режим на изхождане, с ангажимент от страна на родителите и разясняване на детето.  Ходенето по голяма нужда е навик, който се възпитава по различен начин за всеки човек. Може да е с чаша топло мляко или  чай с мед. Въпросът е да има ритуал. Вие приучвате детето да се грижи за себе си и така регулирате нормалната функция на организма. Понякога се налага и съвместна работа с психолог.

 

Кога се стига до хирургична намеса?

Когато говорим за новородени и кърмачета, става въпрос за вродени заболявания на дебелото черво. Тогава единственият изход е оперативно лечение. Налагат се много операции, но резултата е добър. В другия случай говорим за състояние, при което няма нужда от хирургична интервенция.

 

При вас много деца тук търсят помощ при херния.

Хернията при децата е вродена. Механизмът на образуване на хернията при децата няма нищо общо с този  при възрастните. Интраутробно тестиса се намира в долния полюс на бъбрека. Докато детето се развива в утробата на майката, този тестис трябва да слезе в торбичката на скротума (кожено-мускулна торбичка, в която се намират тестисите-бел.ред.). Слизайки, той увлича вътрешната ципа на корема и прави торбичка. Тя трябва да се затвори сама в рамките на първия месец. Когато това не стане, се получава херния. Обикновено херниите са по-чести при децата, родени с ниско тегло или при недоносените деца. Родителите първо я забелязват като подуване при момченцата на скротума, при момиченцата над ингвиналната гънка и търсят съответната консултация. Това, което родителите трябва да знаят, е че не трябва да чакат, не трябва да се страхуват от операцията. Това важи особено при момичетата, защото в този херниален сак обикновено се намира яйчника и се травмира, което може да доведе до сериозни последствия. Херниите при момиченцата трябва да се лекуват своевременно, още в момента на установяването, за да няма усложнения.

 


Силва Агопян | 2014-05-30


Добави в Svejo