Баба Карамфила издъхна на 110 години

5 кила чесън са ключът към дълголетието й


Снимка: ehograf.infoНай-възрастната жена в Русенско, а и в цяла България, издъхна на 110 години, научи ehograf.info. Баба Карамфила Стоянова и нейните близки са убедени, че старт към вековната й възраст са дали пет килограма чесън, които жената погълнала за месец. През 50-те години на миналия век заболяла от туберкулоза, а докторите я отписали от живот след поредица неуспешни лечения. Децата на столетницата и до днес помнят имената на двамата лекари, които я върнали към живота. След като изчерпали възможностите на медицината, д-р Хаджиев и д-р Костов от болницата в Дулово прибегнали към народната медицина. Заръчали на роднините да донесат в отделението 5 килограма чесън. По препоръка на лекарите Карамфила изяла цялото количество по време на едномесечния си престой в болницата. Оттогава до края на живота си жената не е слагала хапче в устата си.

 

От младини та до последния си ден баба Карамфила Стоянова спазваше железен дневен ред, който сама си е определила. Сутрин става рано, измива се и обикновено прескача закуската. Не е придирчива към храната. Всеки ден на обяд обаче пийва по 25 грама ракийка и чаша червено винце. Един ден в седмицата задължително е на диета. Не слага в устата си никаква храна, а пие само вода.
Твърди, че така й се пречиства стомахът. Тя обаче не сяда на масата без сирене и мляко. Предпочита постните блюда. Хранителният навик й останал от младини, когато изхранвала челядта, като пасяла овцете. Оттогава е и голямата й любов - хурката. Младините й обаче не са били никак леки. Освен че пасяла овцете и работела на полето, тя се грижела не само за многобройното си домочадие, но и за децата на брат си, които рано останали сирачета. Въпреки бедността и проблемите жената устояла на всички предизвикателства на годините и до последно запази своята непринуденост и общителност.

 

Остави 6 деца, 10 внуци и много правнуци


Държеливата столетница е майка на 6 деца - трима синове и три дъщери. Днес се радва на 10 внуци, 8 правнуци и 3 праправнуци. Оказва се, че в рода на баба Карамфила дълголетието е нещо като семейна черта. Братята и сестрите й също са доживели почти вековна възраст. Баба Карамфила е родена на 4 септември 1903 година в село Фролош, Кюстендилско. След като се задомява, се изселва с новото си семейство в Силистренския край. През 1966 година синът й Иван купува къщата в русенското село Николово и поканил майка си да живее там.


Ехограф | 2014-05-28


Добави в Svejo