Имам още мечти и намерения

Днес съм това, което съм искала да бъда


„Като повечето деца на 13-14 години и аз бях повлияна от професията на родителите си“, върна времето назад пред ehograf.info и здравният министър д-р Таня Андреева на днешния 24 май. Тя е израснала сред колегите на майка си и баща си и така добре е опознала научната среда на физичния факултет на СУ. „Така че беше лесно да реша накъде да продължа след основното училище. И завърших математическа гимназия с клас, профилиран във физиката.

 

„Помня средното си училище с много топлина, с уважение към учителите, които ми дадоха невероятна основа за по-нататъшното ми образование“, каза още министър Андреева.

 

Според нея едва ли има човек, който да не си спомня за гимназията с хубаво чувство и носталгия. „Осъзнавам, че в тези години човек става "голям", добива самостоятелност, учи се на основни неща – и като обучение, и като социален опит. От средата, в която попада, зависи в голяма степен по-нататъшното му развитие“, убедена е министър Андреева.

 

Твърди, че е имала невероятния късмет да попадне в едно изключително училище, което й е помогнало да се ориентира не само в света на математиката и физиката, но и в света изобщо. „Благодарна съм и до днес на учителите си от онези години.

 

Математическите гимназии бяха силни и реномирани училища и тогава, и сега. Те продължават да "произвеждат" отлични ученици, победители в национални и международни конкурси и олимпиади. Българските деца продължават да ни карат да сме горди от техните постижения“, каза още Таня Андреева.

 

С гордост отбелязва, че учениците на математическата гимназия продължават да. Бъдат сред най-добрите в света. „Но има и разлики. Днешните деца са по-информирани, по-гъвкави са в света на технологиите, често чувате фразата - "родени са научени". И трябва да има разлики. Иначе би било страшно, защото ще значи, че те не се развиват съобразно развитието на средата, в която растат. Не съм привърженик на теорията, че ние като по-възрастни сме били по-добри, по-прилежни и уважителни. Всяко дете е плод на средата, в която живее, на времето, в което израства.  Не е сериозно да се очаква, че едно момче на 18 години ще носи същия светоглед, като момче на 18 отпреди 20 години. Днес светът е не по-малко интересен отпреди“, казва д-р Андреева.

 

Според нея същото важи и за училището. „То трябва да се развива съобразно децата, и заедно с тях. Иначе няма да им бъде полезно, няма да изпълнява основната си роля - да развива. Математическата гимназия беше и е такова училище - развива се и развива своите ученици“, категорична е министър Андреева. И допълва: „Наученото в гимназията, интересът, който пробудиха у мен учителите ме накараха да избера лекарската професия - така те помогнаха в моето развитие. Днес знам, че съм това, което винаги съм искала да бъда. Имам още мечти и още намерения, които смятам да изпълня“.

 


Ехограф | 2014-05-24


Добави в Svejo