Звездев избира най-вкусната лютеница

Чушки и домати лекуват рака, твърдят в село Павел


Снимка: zvezdev.comИван Звездев ще избере най-вкусната лютеница във великотърновското село Павел, съобщиха от кметството. На 7 септември там ще се проведе второто издание на фестивала на доматите, чушките, традиционните храни и занаяти. Организаторите предвиждат открита работилница за варене на лютеница и щандове, отрупани с продукти от родната земя.

 

Целта на феста е да се популяризира отглеждането на зеленчуци - една отдавнашна традиция за село Павел, както и позабравени занаяти и обичаи. Местните вярват, че чушките и доматите лекуват редица болести и затова зеленчуците задължително присъстват на трапезата им – пресни през лятото и в консерви през зимата.

 

Българските чушки са идеално средство за профилактика на инсулт и рак, твърдят местните. Допълват, че пиперките вършат работа и при проблем със зрението. Доматите също пазели от злокачествени болести, но помагали и при диабет, артрит и високо кръвно.

 

Вярвайки в лечебните свойства на тези зеленчуци, организаторите предвиждат открита работилница за варене на лютеница. Подготвя се и кулинарна изложба от местни ястия, която ще бъде оценена от Иван Звездев.

 

Както си му е редът, самодейци ще представят фолклорните си певчевски и танцови умения.


Христо Михайлов | 2013-08-28


Добави в Svejo