Спряха лекарство за гуша

Касата временно няма да плаща за Еутирокс от 75 и 100 мкг


Касата временно спира да плаща лекарство за гуша. Става въпрос за Еутирокс от 75 и 100 мкг. Таблетките се използват за лечение на заболявания на щитовидната жлеза.

 

„При разговор с фирмата Merck KGaA, Germany, притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт Еутирокс, бяхме уведомени за временно прекратяване на продажбите на Еутирокс от 75 и 100 мкг. от Приложение 1 на Позитивен лекарствен списък”, се казва в официално съобщение на НЗОК. В момента в аптеките може да бъде закупен или отпуснат чрез касата Еутирокс от 25 и 50 мкг. Очаква се в началото на месец септември Еутирокс от 75, 100 и 125 мкг. да бъде наличен в аптечната мрежа.

                                

Еутирокс се използва за лечение на доброкачествена гуша при пациенти с нормална щитовидна функция, обясниха лекари. Предписва се и за профилактика на рецидив след операция на гуша. Служи и за заместване естествените тиреоидни хормони при намалена продукция на хормони от щитовидната жлеза. Приемат го и пациенти за потискане на туморния растеж при с карцином на щитовидната жлеза.

 

Блистерите от 100 мгк. могат да се използват и за изследване на функцията на щитовидната жлеза.

 


Ехограф | 2013-08-27


Добави в Svejo