Махат херния под микроскоп

Уникална операция в "Пирогов"


В неврохирургията в Пирогов, за първи път у нас, беше приложен нов метод на оперативно лечение на дискова херния, който свежда рецидива след интервенцията до 0,5 (при положение, че до този момент това се случваше при 7 до 10%). Това е възможно благодарение на ново  поколение имплант - “Барикада”, който предотвратява повторното появяване на дискова херния.

                

“Това е метод, при който през малък разрез – 2-3 см, под микроскопско увеличение, се отстранява хернията. Новото е, че отворът, през който се е образувала и е излязла хернията, се запълва и дефектът на  междупрешленния диск се затваря. Най-същественото е, че вече вътрешността на диска не се отстранява и така се запазва напълно функционалността и стабилността на гръбнака на пациента”, обясни координаторът на неврохирургичния комплекс на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина проф. Николай Габровски. Той е екипът му в неврохирургията на „Пирогов“ са едни от първите медици, приложили това оперативно лечение на дискова херния не само в България, но и в Европа.

 

До момента тази интервенция е приложена на трима пациенти на Пирогов на възраст между 20 и 30 години. Те са били изписани 3 дни след оперативната намеса в отлично състояние и без болка. “Огромно предимство на новия метод е, че с това лечение рискът от повторно появяване на дискова херния – рецидив, намалява близо 10 пъти - до по-малко от 1%”, подчерта проф. Габровски. Операцията трае по-малко от час и се използва специализиран инструментариум за поставяне на т.нар. барикада.

 

Дисковата херния е едно от заболяванията на гръбнака, с което се сблъскват немалко млади пациенти. При част от тях оперативното лечение за отстраняване на хернията е единственият разумен метод за бързо преодоляване на болките и обездвижването. Годишно у нас до оперативна намеса стигат около 1000 души.


Силва Агопян | 2014-05-02


Добави в Svejo