Звездна цигулка спасява бебета

Музиката на Чавдар Парашкевов огласи космоса


Снимка: Личен архивЗвездна цигулка ще свири на благотворителен симфоничен концерт в помощ на недоносените бебета в АГ болница „Проф. Д. Стаматов” във Варна. Музикалната проява под надслов „Дари живот” е с начален час 19.30, а мястото на събитието – Градската художествена галерия. Входът е свободен, а даренията за болницата са според възможностите и желанията на публиката. Събраните средства ще бъдат предоставените за интензивното лечение на преждевременно родените бебета.


Концертът се организира от цигуларя Чавдар Парашкевов, който е възпитаник на Музикалното училище във Варна. Сега той живее в САЩ, където преподава и участва в концерти.

    

Световноизвестният варненец всяка година при завръщането си в родния град той организира благотворителни концерти, посветени на обществени каузи. Преди няколко години неговият диск с изпълнения на предимно български композитори, като Панчо Владигеров, Петър Христосков, Марин Големинов, Георги Златев-Черкин и други, събужда интереса на НАСА. При своя полет на совалката "Атлантис" астронавтът Майк Массимоно е пускал българската музика. Това е второто послание в Космоса на български изпълнител което след песента на Валя Балканска.

 

Тази вечер Чавдар Парашкевов ще свири заедно с пианистката Наташа Кисленко – преподавател по пиано в Университета в Санта Барбара, Калифорния, която е носител на много международни награди. В програмата на концерта са включени произведения от Моцарт и Менделсон под съпровода на Камерен оркестър с диригент Страцимир Павлов.


Ехограф | 2013-08-25


Добави в Svejo