Гилотина спасява очите

Уникални безкръвни операции в „Медика Русе“


Уникални безкръвни операции на окото се правят от днес в Многопрофилна болница за активно лечение „Медика Русе”. Работата е съвместна между екипите на д-р Лукан Мишев от София и на д-р Стела Шаханова от русенското лечебно заведение. До момента подобни операции са се правили основно в столицата.

 

„Болница „Медика Русе” разполага с уникална апаратура в очното си отделение. С това, което започваме да правим от днес, ще можем да спестим пътя на пациенти от региона, които досега трябваше задължително да пътуват до столицата за подобни интервенции”, коментира д-р Мишев. Операцията е т.нар. безшевна витректомия и се прилага при болни с отлепена ретина, дупка на макулата или кръвоизливи в стъкловидното тяло на окото. Тя се извършва с високотехнологичен апарат, който няма аналог в света. Гилотината с пневматично управление прави в окото три микроскопични отвора със скорост 7500 разреза в минута. След това в тях се поставя специален газ, който залепва ретината и връща зрението.

 

„Този тип операции е един от най-съвременните методи за извършване на максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло. Подходящи за този тип лечение са пациенти с отлепване на ретината, с диабетна ретинопатия и с дупка  на макулата. В рисковата група попадат най-вече пациентите с диабет. Благодарение на новата технология, вече е възможно да прогледнат пациенти, които до момента са били определяни като безнадеждни”, коментира д-р Стела Шаханова.

 

„Част от операцията се поема от касата, но част от консумативите трябва да бъдат заплатени от пациентите“, допълни д-р Мишев. Той уточни, че силиконът, който се слага по време на операцията, е само временен и след определен период трябва да бъде премахнат, защото пречи на пациента. Д-р Мишев коментира още, че русенци вече ще могат да се подлагат на оперативна намеса тук, в МБАЛ „Медика Русе”. Първоначално са планирани два дни за операции и два за консултации месечно.


Силва Агопян | 2014-04-24


Добави в Svejo