Почина майката на Петя Дубарова

Мария издъхна след кратко боледуване


След кратко боледуване на почина Мария Дубарова. Тя е била приета преди празниците в болница, където починала в интензивното отделение в неделя. Поклонението ще е във вторник от 12 часа на бургаските гробища.

 

Майката на Петя Дубарова си отиде именно в месеца, в който е родена дъщеря й, която се превърна в легенда в българската поезия въпреки, че напусна този свят едва на 17 години. Младото момиче се самоуби на 3 декември 1979 година след като поведението й в училище е било намалено заради обвинение в саботаж по време на работата й в бригада на местна фабрика.

 

Несправедливото обвинение вкарва Петя в дълбока емоционална дупка, от която тя не успява да излезе и в крайна сметка решава да сложи край на живота си като се нагълта със сънотворни хапчета. Именно майка й Мария Дубарова е тази, която я открива бездиханна в дома им. Жената веднага вика линейка, но въпреки усилията на лекарите, младата поетеса издъхва призори на 4 декември.

 

Мария Дубарова е оригинален творец, наложил се с принос в художествената психологическа проза благодарение на двата си великолепни романа "Избраният" и "Синята жена" - писани през 1982-1983 година и издадени едновременно през 1994 г. и 1999 година.

 

Тя отваря творческия си заряд едва след смъртта на дъщеря си Петя Дубарова, но не застава в сянката на нейния всепризнат лиричен гений. Родена в лоното на планината (с. Сестримо, Пазарджишко), Мария Дубарова израства със собствено дълбоко светоусещане, определено от онази характерна за планинския дух нагласа светът да се проектира върху скалата на нравствените категории: добро и зло, възвищено и низко, красиво и грозно и т.н.

 

Третата й книга "Палтото ме събуди" е сборник повести и разкази, и с него Мария Дубарова остава вярна на подхода си да изобразява съдбата и дущевната нагласа на човека като фаталистично определени от социалността.


Силва Агопян | 2014-04-21


Добави в Svejo