20% от хората са със сенна хрема

Затваряйте прозорците и чистете климатика


Д-р Таня Кралимаркова завършва медицина през 1992 година в Медицински университет – Пловдив. Тя е с над 10-годишен опит като лекар-алерголог. Първата й специалност е „Педиатрия”. Работи в Клиниката по алергология на една от най-големите болници в България – Александровска.

 

Д-р Кралимаркова, пикът на познатите след хората пролетни алергии с цъфтежа на дърветата ли се получава?

На първо място се получава с цъфтежа на дърветата през март-април. След това на тревите през май-юни и след това на плевелите. След това с растежа на плевелите през август, септември, дори октомври. Но тази година има неочакван ранен бум на алергиите, защото рано настъпи пролетта.

 

Имате предвид, че бройката не е по-различна от минали години, но просто е по-рано?

Да, по-рано и броят на пациентите е по-голям. Но и с по-тежко изразени симптоми. 

 

Кои са уязвимите групи?

Има наследствено предразположение за развитието на полиноза, или сенна хрема. Така наречената атопия. Наследствено предразположение към образуване на антитела от клас ИГЕ и тези пациенти са по-склонни да развиват алериген риноконюнктивит и алергична астма.

 

Има ли възраст?

Сенната хрема засяга от 15 до 20% от населението в световен мащаб. В ранна детска възраст е по-нетипична. Сред малките деца е 6-9%. Сред подрастващите е от 11 до 17%, а при възрастните достига до 20%. Колкото по-малко е детето, толкова по-малък е рискът да развие сенна хрема. Но тенденцията е да се подмладява тази възраст.

 

Какво трябва да направят хората, които вече имат проявени симптоми?

Трябва задължително да се консултират с алерголог. Независимо от сезона, в който се проявява. Да си направят кожно-алергични проби или кръвни проби, които са с по-малка специфичност. И съответно, ако е в сезона, се изписват само симптоматични средства. Така наречените антихистамини,  локални коркиостероиди, локални ангихистамини и неспецифични мерки за предпазване от алергена. В това число, в зависимост от алергена, да се направят проветрявания, а когато е пик на поленовия сезон, да се затварят прозорците, включително при шофиране. Да се сменя често филтърът на климатика. Да се избягва ходенето на открито, косенето на трева. А извън сезона се назначава имунотерапия със съответния алерген, към който е чувствителен пациентът, което се определя чрез кожно-алергичните проби. Било към бреза, било към група тревни, или плевели. В различните географски райони е характерно разпространението на различни алергени. Така например, в северните страни са разпространени дървестните полени, в това число изключително брезовите. В нашите ширини – тревите.


Цветелина Терзиева | 2014-04-20


Добави в Svejo