Психолози помагат за бебе

Безплатни консултации за двойки на 40+


Първа САГБАЛ „Св. София“ организира безплатно психологическо консултиране за двойки с репродуктивни проблеми. Инициативата е в рамките на програмата за лечение и диагностика на двойки с репродуктивни проблеми „40+“. Психологически консултации във връзка с емоционалните проблеми по време на ин витро лечение ще се извършват в периода 15 май – 25 юни от 10 до 12 часа в кабинет 116. Консултациите с психотерапевта Ирина Димова ще се осъществяват след предварително записване на тел.: 0887513 244.

 

„Желанието за дете е естествена потребност и има основно значение в планирането на живота и взаимоотношенията в двойката. Безплодието е неочакван шок, който  сблъсква  семействата с безсилие, болка и чувство за непълноценност“, каза Димова. Според нея, невъзможността да забременее засяга самочувствието и себеоценката на жената, нарушава нейната представа за себе си. Жените се чувстват непълноценни и провалили се, изпитват чувство на вина към партньора и родителите, които не могат да бъдат зарадвани с продължение на рода. Всичко това води до наслояване на множество емоции - от гняв до тъга и усещане за изолация, поради трудността тази деликатна тема да бъде обсъждана с приятели и близки. Минаването през всички медицински процедури на ин витро е продължителен процес, който травмира допълнително, внасяйки безпокойство и потиснатост и у двамата партньори. „Забременяването придобива основно значение в планирането на ежедневието и живота в двойката. Спонтанността отстъпва място  на планирани сексуални взаимоотношения, в които често липсва удоволствие, за сметка на напрегнато очакване и тревога за резултата“, каза психотерапевтът.

 

Тя обясни, че според редица медицински изследвания, не малък процент от двойките със стерилитет нямат каквато и да е медицинска причина за безплодието си. При тях то се дължи на множество емоционални фактори, свързани със: стрес, проблемни взаимоотношения, преживени травми в миналото или други причини, които пречат на жената да усети истински връзката между  тяло и психика, което би отключило естествената и способност за творчество.

 

„Независимо от възможните психологични причини, наличието на медицински проблем също налага емоционална подкрепа, която цели намаляване на стреса, преодоляване на страховете и възвръщане на интимността в двойката. Оптималният вариант е гинекологичното лечение и психологичната подкрепа да вървят паралелно в процеса на ин витро“, каза Ирина Димова.


Силва Агопян | 2014-04-19


Добави в Svejo

Още по темата:

Ева живее с надеждата за бебе

Донорът на сперма е широкоскроен

Един от десет става за донор на сперма

Четиризнаците се прибраха вкъщи

Зачатието е състояние

Психолози помагат за бебе

Андреева поема фонд ин витро

Тризнаци проплакаха в Бургас

Дупница се радва на бебе в епруветка

„Лудогорец“ спасява новородени

21 двойки с шанс за бебе

Всеки шести с репродуктивен проблем

Търново с 12 бебета в епруветка

170 хил. двойки се борят за бебе

Андреева поема ин витрото

Спермограми на половин цена

Девет двойки с шанс за бебе

4500 бебета по-малко

Бебе в епруветка на 40+

15 бона за бебе в епруветка

Габрово чака тризнаци