Без картофи и ориз след поста

Консумирайте месото с пролетни зеленчуци


Снимка: Личен архивПроф. Донка Байкова водещ специалист по хранене и диетика. Завежда катедра „Превантивна медицина” в Медицинския университет в София. Автор е на над 300 научни труда в областта на метаболизма и диетотерапията на болестите. Тя даде специално интервю за читателите на здравния журнал „Ехограф“ за хранителния режим след Великденския пост.

 

Професор Байкова, след великденските пости какъв хранителен режим трябва да спазват хората?

Най-важното е да преминат към празничния модел на хранене внимателно, постепенно, с включване в отделните хранителни приеми поетапно на един “нов” вид животинска храна, отсъствала от менюто през предишния 40-дневен пост. Аз лично препоръчвам на сутрешна закуска с чая, кафето или плодовия сок да похапнем парче козунак. Той като печиво съдържа много и различни съставки от животински произход. Имам предвид – и мляко, и много яйца, и масло, и ядки, и захар и сухи плодове...Това го прави  високоенергийна концентрирана храна, поради което трябва да се приема самостоятелно. В 10 часа, когато всички членове на семейството са се събрали, можем да се чукнем с красиво боядисаните ни яйца - като подкрепителна закуска. Добре е, да се насладим на този наш шедьовър на изкуството самостоятелно, а и да се порадваме на радостта в очичките на децата ни. Причината: Яйцата са концентрирана белтъчна храна и ако не са приръствали дълго време в храненето (на по-възрастните членове на семейството), трябва да се включат внимателно. Жълтъкът е богат, освен на белтъци, също така - на мазнини и холестерол и за да не натовари рязко жлъчно-чернодробната система, е препоръчително приемът му да стане дозирано и внимателно.

 

Как трябва да изглежда празничният обяд?

На обяд семейната трапеза ще е отрупана с много и различни по цвят кулинарни ястия и десерти, но аз лично предлагам да подберем в празничното ни меню красиви, цветни и леки произведения на кулинарното ни изкуство. Така например - месото, което е било изключено (по традиция) 40 дни, е добре да се гарнира с леки зеленолистни зеленчуци, а не с концентрирани храни (като ориз, картофи и т.п.), за да подпомогнем храносмилателната система да го обработи и усвои по-лесно. Информираната домакиня приготвя месото със сезонни зеленчуци (такива, каквито са били консумирани през 40-дневия пост) – спанак, лапад, зелен лук, джоджен, магданоз, чесън и др. Подобни зелени гарнитури обогатят и разкрасят  трапезата ни, а едновременно с това не натоварват храносмилателната ни система.

 

Има ли неподходящи храни?

Ясно е, че няма забранени храни, но въпреки това, бих изразила личното си становище на специалист, че на Великден не е удачно да сервираме обилно нишестени (въглехидратни) храни като картофи, ориз, питки, баници и т.п. Аргументацията ми е, че, за всеки вид хранителна съставка (белтъци, въглехидрати, мазнини) храносмилателните жлези отделят съответни ензими за разграждане. Когато е налице свръхкомбинация и свръхколичесто на различни видове хранителни вещества, храносмилателните органи (стомашно-чревен тракт, задстомашна жлеза и жлъчно-чернодробна система) са поставени в режим на “свръхработа”. А всеки орган в човешкото тяло, при подобни условия на функциониране, е в риск да отключи съответен болестен процес. Казвам - в риск. За храносмилателната система това са най-често възпалителни проблеми - болков синдром, обостряне на съществуващи хронични гастрити , колити, ентероколити, жлъчно-чернодробни реакции, хипертонична или сърдечна криза и т.п. По тези причини, по време на празници е добре, кулинарните шедьоври, приготвени с любов от домакинята, да се приготвят, сервират и отсервират и малко повече здравна информираност.

 

Какво бихте я посъветвали?

Бих препоръчала отделните видове ястия и кулинарни изделия да се предлагат поетапно и да се отсервират след известно време, защото човек е гладен не само със стомаха и червата, но и със зрителния си анализатор - очите. Ако, например, всички храни и кулинарни изделия стоят пред очите ни дълги часове на обедната трапеза, ние все ще дъвчем нещо, а сигналите на пренасищане, които ще получи мозъкът, ще ни алармират с известно закъснение. Съответно реакциите на храносмилателните органи също ще бъдат като последействие на преяждането. Бих препоръчала още, агнешкото месо да не го консумираме топло, а леко охладено, за да изкристилизират лоените капчици на стайна температура и с ножа да ги отстраним. Не е необходимо да поглъщаме голямо количество твърди животински мазнини, защото същите са трудносмилаеми и натоварват функциите на панкреаса и жлъчно-чернодробната система. Да не забравяме, че през този празничен ден ще ни се иска  и към 16 часа да консумираме отново филийка козунак или яйчице със следобедното ни кафе (или чай).

 

Имаме ли нужда от движение?

Със сигурност. Препоръката ми е, да приключим ритуалния обяд не преяли, а да разчитаме на празнично настроение и на други фактори. Например:  Да изпием чаша ароматно кафе или чай, да поговорим, да погледаме снимки, телевизия, семейни филмчета, да се разходим в парка и да не забравяме, че ни чака и вечеря, и втори празничен ден. Колкото до вечерята на Великден - бих препоръчала, тя да е по-лека - например шопска салата; зелена салата с яйце, таратор или нещо подобно. Някои ще предпочетат да завършат празника пак с месо. Не е проблем, но ако количеството е малко.

 

А на втория ден от празника?

На следващия ден сценарият се повтаря. Тогава обикновено празнуваме в по-разширен кръг. Обикновено през втория ден на Великден ни гостуват или ние гостуваме на приятели, близки. Излизаме от семейната атмосфера, като отново ни предстоят трапези и почерпки. Затова препоръката ми е, да бъдем по-внимателни с концентрираните храни.  Традиционно закуската на втория ден от Великденските празници пак е филийка козунак – може с кафе, може - с мляко или с какао, т.е. – включваме млякото (ако предишния ден не сме го направили), което е отсъствало 40 дни от менюто на постещия човек. И така, постепенно преминаваме към обичайния си модел на хранене – заредени с настроение и добър биотонус.


Цветелина Терзиева | 2014-04-19


Добави в Svejo