5 години гратис за джипита без специалност

Промяната засяга 2000 лични лекари и 2 млн. пациенти


Приема се удължаване с още 5 години на срока, в който общопрактикуващите лекари, които не са придобили специалност по обща медицина, могат да продължат да работят като такива. Предвижда се да се даде възможност на тези от тях, които не са се зачислили за придобиване на специалност обща медицина, да се зачислят в едногодишен срок от влизане в сила на закона. Това прие на днешното си заседание Министерски съвет.

 

Промяната засяга 2000 джипита в страната, които бяха застрашени да прекратят дейността си заради липса на специалност. Простите сметки показват, че ако това се случи, около 2 млн. българи ще трябва да си търсят нов личен лекар. Отпадналите от системата медици пък ще трябва да си търсят нова работа.

 

Според първоначално действащата уредба джипитата без специалност „Обща медицина“, „Вътрешни болести“, „Педиатрия“ или „Спешна медицина“ трябваше да преустановят дейността си като такива през юни. Тогава изтичаше срокът, посочен в Закона за здравето. Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева обеща, че този срок ще бъде удължен с още една година – до юни 2015 година. От Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари обаче поискаха отсрочка до 2020 година. Предложението бе отправено към министър Андреева от председателя на дружеството д-р Володя Василев по време на пресконференция пред февруари, посветена на проблемите в сектора.

 

„От общо 4723 лични лекари в цялата страна, половината все още не са довършили своята специализация, а 678 нямат специалност“, обясни тогава д-р Василев. Той подчерта, че сроковете за специализациите излагат на риск огромен брой общопрактикуващи медици, които ще останат извън системата на здравеопазването и с неясен статут. Това няма как да не се отрази и на пациентите. Д-р Василев каза още, че най-много са лекарите на възраст между 50 и 60 години. Това са хора с достатъчно голям стаж и специализациите не са необходими.

 

„От броя на общопрактикуващите лекари в София, работещи по договор с НЗОК, са 853. От тях с придобита вече специалност по „Обща медицина“ – 250, с придобита специалност „Вътрешни болести”, „Педиатрия” или „Спешна медицина – 310. Това са колегите, които няма да бъдат засегнати. Със зачисление за специализация по обща медицина – 168 и без придобита специалност 123. Общо 290-300 човека трябва да им бъдат заличени кодовете на практиките до 3 юни”, посочи тогаава д-р Василев.


Силва Агопян | 2014-04-16


Добави в Svejo