Нощното хъркане издава трета сливица

Отстраняването й става по лекарска преценка


Д-р Асен Меджидиев е завършил Медицински университет – София през 1994 година. Има две специалности – Уши, нос и гърло и бронхология. Специализирал е риносептопластика в болница Шaрите“ – Берлин и ендоскопска хирургия на нос и синуси в Университетска болница – Загреб, Хърватия. В момента е началник отделение „Уши, нос, гърло” в УМБАЛСМ  „Пирогов”. Той даде специално интервю за здравния журнал "Ехограф".

                            

Д-р Меджидиев, какви са основно проблемите, с които ви търсят родителите на деца?

Когато става дума за деца, най-честото, за което ни търсят, са проблемите със затруднено нощно дишане, отитите, заболяването на ушите, намалението на слуха и последвали усложнения. Подобни проблеми се срещат най-често при децата във възрастовата група между 2 и 10 години. Не трябва да се забравя обаче, че при тези заболявания има и сезонност. Родителите трябва да обърнат внимание на отитите. Те много често се появяват при проблеми в носоглътката. При най-малката болка или  намаление на слуха да търсят специалист. Нека не подценяват този проблем. В нашата специалност най-големите проблеми и усложнения при малките деца идват от отитите и заболяванията на средното ухо.  

 

Какво представлява затрудненото нощно дишане и какви проблеми издава то?

Проблемът се крие  в дишането през устата. При него причината не се крие в това, че детето има хрема или вирусно заболяване, които са обичайни при малките деца. Сава дума за проблем, когато здраво дете диша през устата нощно време и хърка. На по-следващ етап, родителите трябва да обърнат внимание на това, дали детето има намалена чуваемост, дали се налага да се увеличава звука на телевизора. Трябва да отделят разсеяността на детето от това, че то е с намален слух. Много често при заболявания на носоглътката и запушване на слуховите, евстахиевите тръби при децата се получават такива частични намаления на слуха. Именно те са белег за нас, че има израстване на трета сливица или има аномалии на носоглътката.

 

Споменахте проблема с третата сливица. Във всички случаи ли се налага нейното отстраняване?

Не. Не е задължително оперативното отстраняване на третата сливица. В интерес на истината, третата сливица е доста мащабен проблем. Почти всяко дете между 2 и 10 годинки има трета сливица. Въпросът е обаче, дали тя създава някакъв проблем. Какво е съотношението на големината на тази трета сливица спрямо кухината, в която се намира тя. Когато размерът й е голям и запушва напълно епифаринкса, не може да се диша нормално. При това може да се задържи носен секрет, който създава проблеми в носоглътката. В същата кухина, където е третата сливица, се отварят се разраства към евстахиевите тръби. Тогава и те се запушват и естественият им секрет се задържа. Това води до отити и проблеми при децата със слуха. При подобно развитие се налага оперативно отстраняване на третата сливица. Друг проблем, който създава третата сливица, е преобладаващото дишане през устата. Когато то е преобладаващо, се налага отстраняването с оглед на промяната на захапката на детето и правилното израстване на зъбите. При продължително дишане през устата се изменят формите на горната и долната челюст на детето и това води до поставяне на ортодонтски корекции на зъбките. Ако третата сливица е по-малка, може да се приложи лечение с медикаменти, които да доведат до свиването й. Тогава не се налага и оперативна намеса. Самите ние като лекари правим различни изследвания преди да пристъпим към премахване на третата сливица.  Целта е тези изследвания е да покажат проходимостта на евстахиевите тръби. Ако имаме съмнение за големината на сливицата, правим и рентгенови снимки.

 

Има ли случаи за ново израстване на трета сливица, след като тя веднъж вече е отстранена оперативно?

В момента процентът на подобни случаи е сведен до минимум. Случаи с израстване на третата сливица след оперативно отстраняване е имало преди доста години. Това си остава като мит за майките, които имат своите притеснения. Допреди 10 години оперативното отстраняване на трета сливица се правеше с местна анестезия. Тогава стресът за детето беше много по-голям и възможността на хирурга да бъде максимално точен беше по-малък. Ако остане дори малко парченце от третата сливица, рискът да израсне наново е голям. Сега, вече 10 години работим с обща анестезия. Така сме много по-внимателни, работим почти безкръвно и вероятността да остане част от третата сливица е почти минимален.


Силва Агопян | 2014-04-12


Добави в Svejo