Да надхитрим годините

Съветите на д-р Денчева за вечно млада кожа


Д-р Росица Денчева завършва медицина през 1996 година в МУ-София. Има призната специалност по „Дерматология и венерология” от 2001 година и защитена дисертация на тема: „Сифилис и бременност” през 2002 година. Съветите й за вечно млада кожа може да четете и в здравния журнал "Ехограф".

 

Д-р Денчева, на каква възраст трябва да започне грижата за кожата, за да бъде съхранена нейната младост по-дълго?

За да съумеем да съхраним в максимална степен свежестта на кожата си, е добре да започнем да се грижим за нея максимално рано. Разбира се, необходимостта от грижи зависи много както от типа на кожата, така и от съществуващи проблеми. Като правило сухата и проблемна кожа се нуждае от много по-ранни и по-интензивни грижи. При суха или склонна към изсъхване кожа трябва да започнем използването на продукт в областта около очите още във възрастта след 20 години.  При поява на усет за сухота на кожата след измиване или изкъпване е необходимо да прибегнем към първите продукти с активен хидратиращ ефект. При по-мазната или смесена кожа първите продукти за грижа за кожата трябва да бъдат насочени към корекция на повишеното омазняване и предотвратяване на появата на различни несъвършенства по кожата.

 

Какви продукти се препоръчват за младите момичета?

В младежка възраст обичайно се препоръчват два типа продукти: хидратиращи серуми или леки кремове в случаите, когато кожата се нуждае само от хидратация. При много от жените в млада възраст кожата е проблемна и склонна към акне. В тези случаи е необходимо както да я хидратираме, така и да добавим продукти, които да контролират омазняването и проявите на акнето. В тези случаи е добре да се потърси консултация от специалист-дерматолог.

 

А за жените в зряла възраст?

С напредване на възрастта кожата се нуждае от значително по-интензивни грижи. Както и в ранна възраст, кожата в зряла възраст има необходимост от активна хидратация. Овлажняването може да стане както с продукти само за хидратиране, така и с такива, които комбинират хидратиращи вещества и съставки за намаляване на белезите на стареене на кожата. Този период е подходящ и за начало на по-активни процедури за противостарееща грижа за кожата. Това е времето за първите процедури мезотерапия. Мезотерапията е процедура, при която с средните слоеве на кожата се инжектират различни вещества с биологична активност. Целта на подобни процедури е ревитализиране на кожата чрез подобряване на кръвообръщението й и активация на образуването на нов колаген. В тази възраст може да се помисли и за първите процедури за попълване на вече възникналите видими бръчки по кожата или за намаляване на активната мимика чрез инжектиране на ботулинов токсин. Чрез тези процедури видимите белези на стареене стават по-малко видими и лицето изглежда по-релаксирано и свежо.

 

Жената трябва да изглежда добре и след 50-годишна възраст. Каква козметика се препоръчва тогава?

Козметичните средства след 50-годишна възраст трябва да бъдат освен хидратиращи и значително по-активни по отношение на грижата срещу стареене. Различните козметични продукти могат да повишат тонуса на кожата, да намалят видимите линии и бръчки, да намалят видимите кафеникави петна по кожата. Не трябва да се забравя и постоянното приложение на слънцезащитен крем. При желание за намаляване на белезите на стареене в тази възраст е добре да се потърси консултация от дерматолог за избор на подходяща естетична процедура – поставяне на попълващи средства - филъри или ботулинов токсин, химически или лазерен пилинг  или мезотерапия.

 

В кои случаи се прибягва до лифтинг и ботокс? Какъв е резултатът?

През последните години жените все по-често обмислят прилагането та естетични процедури, когато не харесват напрегнатостта и отпуснатостта на изражението си в огледалото. Чрез инжектирането на ботулинов токсин, добил популярност  като „ботокс”,  в различни части на лицето и шията се постига намаляване до елиминиране на видимите линии и бръчки, което се дължи на блокирането на подлежащите мускули. Най-подходящо е прилагането на ботокс в областта на челото, но е възможно използването му и в други части на лицето, когато се опитваме да намалим видимите бръчки – зона около очи, около уста, шия и др.

 

Когато говорим за лифтинг съвременната естетична медицина обичайно първо прибягва към т.нар. „течен“ лифтинг. Чрез инжектирането в кожата на различни попълващи и стягащи вещества е възможно да повдигнем отпуснатите тъкани на лицето и да възстановим загубените младежки пропорции. За целта се прилагат различни вещества – попълващи средства на основата на хиалуронова киселина, поли-л-млечна киселина, калциев-хидроксиапатит и др. При липса на достатъчен резултат от „течния“ лифтинг е възможно да се прибегне и до хирургични интервенции.


Цветелина Терзиева | 2014-04-10


Добави в Svejo