Спасиха жена с 9-килограмов тумор

Пациентката е майка на пет деца


8,5-килограмов тумор извадиха лекари от акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Пловдив“ от корема на жена с тегло 47 килограма. Първите резултати показаха, че огромното образувание е доброкачествено. „Пациентката се възстановява нормално и много скоро ще се прибере при петте деца и съпруга си“, заяви началникът на отделението д-р Жорж Пелев.

                

34-годишната Цветанка Чакърова от пловдивското село Стряма била докарана в болницата с линейка на Спешна помощ. „Жената изглеждаше много зле - не можеше да диша, едва ходеше заради силните болки в корема, приличаше на бременна в 9-я месец“, разказаха акушерки. Огромния тумор притискал белия дроб и сърцето на пациентката и почти спирал функциите им.

 

Веднага е свикан екип по спешност и след 2-часова операция извадили образуванието от корема на пациентката. Оказало се, че туморът е нараснал заради нелекувана киста на яйчника. Жената не помни откога започнал да й расте коремът,  но преди 3 месеца пак й било лошо, идвала в Спешно отделение, приели я в гинекологията, но се изплашила и избягала. Истината е, че е неосигурена, защото е безработна и се лекува, когато болките й стават непоносими.

 

Чакърова разказа, че нито тя, нито мъжът й работят. Учила е само в първи клас. Има 5 деца, но не знае на каква възраст са. Твърди, че ходят на училище. Цялото семейство се храни у майката на Цветанка, защото нямат пари.

 

„Уникален случай, макар в последно време кистите на яйчниците много да зачестиха, но пациентките не идват при нас с такива огромни тумори“, коментира акушерката Невена Кръстева. Според д-р Пелев пък е недопустимо и абсурдно е в XXI век при толкова напреднала медицина и възможности за диагностика жените да постъпват в болница в такова състояние.                                                                         


Силва Агопян | 2014-04-02


Добави в Svejo