В Пловдив лекуват хронични рани

Открива се причината и се лекува индивидуално


„За 2-3 седмици се затвориха страшни варикозни рани, които обхващаха и двата крака на баща ми, от коляното до петите. Нека повече хора научат, че има успешно лечение на този тип заболяване“, казва Диана Христова. Пловдивчанката повече от половин година търси начини да помогне на 80-годишния Константин Георгиев със скъпоструващи медикаменти от Гърция, народни илачи, консултации при специалисти в Пловдив и София. Но язвите вместо да зарастват от прилаганите терапии, ставали все по-обширни.

 

Докато случайност не ги довела в открития наскоро Център за лечение на хронични рани в Пловдив.

 

„Доктор от Свиленград ми каза, че болестта ми е нелечима и ако някой реши такъв здравословен проблем, той трябва да спечели Нобелова награда“, споделя дядо Константин. За него здравата кожа по краката му е цяло чудо.

 

„Лечение за хроничните рани има и то е първо в отстраняването на причините за възникването им и след това прилагане на индивидуална терапия“, казва д-р Александрина Александрова, специалист по хирургия. Заедно с д-р Веселина Кабакчиева, специализант по хирургия, обслужва пациенти с всякакви хронични рани /с давност повече от 2 месеца/ – причинени от съдова недостатъчност, от диабет, от залежаване /декубитални/.

 

„Причините да стане процесът хроничен са различни. Получава се от лошо хранене на тъканите, най-често заради заболявания на кръвоносните съдове, на запушени артериални съдове, затруднен венозен ток, при дълго време лежащо болните  – от притискането на тялото към леглото“, обяснява д-р Александрова.

 

След преглед в Центъра лекарите решават според сложността на случая дали да се провежда домашно лечение или е добре хоспитализация.

 

„Първо се лекува причината, която е довела до трудно зарастващата рана. Най-често това е венозен застой. След това се отстранява инфектираната тъкан, овладява се възпалението, овлажнява се и  се омазнява кожата, покрива се с различни мехлеми. В зависимост от етапа на лечението се поставя точно определен вид превръзка. В лечението се включва и апарат за вакуум терапия. „Той ускорява образуването на нови кръвоносни съдове, нови клетки, резултатът е видим за няколко дни“, посочва д-р Веселина Кабакчиева. Екипът към центъра изготвя на пациентите и специален хранителен режим, който подпомага по-бързото оздравяване. Медиците правят домашни посещения и консултации.


Силва Агопян | 2014-03-25


Добави в Svejo