Проф. Чирков с кардиология в Пловдив

Ревизия на здравното обслужване иска професорът


Проф. Александър Чирков изгражда модерна кардиология в Първа градска болница в Пловдив. „Сега желанието ми за Пловдив е в болница „Свети Мина” да изградим една добра кардиология с модерен инвазивен сектор. Там специалисти ще спасяват живота на пациенти от града и региона със спешни сърдечно-съдови заболявания“, заяви световноизвстният кардиохирург при последното си посещение в лечебното заведение, където всеки месец по два дни консултира пациенти. Той добави, че ще осъществи амбициозната задача заедно с директора на Първа градска болница д-р Борис Джурджев.

 

Целта е да се разкрие съвременно звено и да се обучат кадри, за което проф. Чирков ще разчита на своите ученици в страната. Според него българинът не боледува повече от европееца. Разликата е в това, че след като се постави диагнозата, в Западна Европа пациентите живеят по-дълго и по-добре, защото се полагат по-качествени грижи за тях.

Той не скри, че работи в добро разбирателство с премиера Пламен Орешарски и със здравния министър д-р Таня Андреева. А това го обнадеждава, че заедно ще могат да направят модерна реформа в Спешната помощ, замислена от времето на Симеон Сакскобургготски.

 

„Не е лошо, че се създават частни болници, но трябва да се прецени потребността от медицински услуги“, коментира професорът. Най-важното е някой да оцени кадрите - колко са способни, могат ли да вършат тази работа, а не само да се купуват модерни апарати. Така пациентите се заблуждават, че попадат кой знае къде, а отиват при лекари, които не се интересуват от съдбата им, а се вълнуват какви пари ще влизат в джоба им. Препоръката на проф. Чирков към министър Андреева е да провери качеството на здравното обслужване. Където смъртността и лошото лечение преобладават, болницата да се затвори. Където се установи, че лекари взимат пари под масата и не ги обявяват пред данъчните, да се налагат наказания. „По-добре е да имаме малко лечебни заведения, но добри, вместо много болници, които приличат на лъскави дюкяни“, каза още кардиохирургът.


Силва Агопян | 2014-03-19


Добави в Svejo