Половин България без денонощна аптека

Искат единни държавни цени за лекарствата


Полови България е без денонощна аптека, а в малките населени места такива изобщо липсват. Статистиката е стряскаща. В над 10 областни центъра пациентите не могат да си купят лекарства през нощта. Сред тях са Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, Перник, Плевен, Разград, Търговище, Смолян и др. Допреди няколко дни в тази група беше и Шумен. Там обаче денонощна аптека заработи на 4 март.

 

„Законодателната рамка в България по никакъв начин не се грижи да ги има навсякъде в страната“, обясни пред „Ехограф“  маг. фарм. Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. На първо място причината за това се крие в организацията на работа. Аптеките са регистрирани по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина като здравни заведения, но са оставени да съществуват на пазарен принцип.

 

От камарата смятат, че лекарствоснабдяването, и в частност аптечната система, следва да бъдат извадени от условията на чисто пазарните механизми. Държавата трябва да гарантира равноправен достъп до лекарства и фармацевтични грижи, полагани от магистър-фармацевти на място при пациента. Това означава да се преразгледа аптечната дейност и да престанем да я третираме като „търговия на дребно“ с лекарства.

 

Мерките, които Националната аптечна камара предлага, са:

 

  • Да се ограничи правото икономически групировки на лица без фармацевтично образование да притежават аптеки. Законодателно да се прекрати практиката производители на лекарства да притежават дистрибуторски складове и аптеки (вертикална интеграция), за да не се подхранват фармацевтичните монополи. По същата причина да се забранят хоризонталните вериги от аптеки.

 

  • Да се въведе Национална аптечна карта, на базата на която да се разпределят, съобразно населението, квоти за разкриване на аптеки. Да се поставят и географски критерии за разкриване на нови аптеки.

 

  • Да се премине към единни държавни цени за лекарствата. Не е логично в България цигарите да са с единни крайни цени, а лекарствата, които не са лукс, а необходимост, за която гражданите и общественият фонд харчат неимоверно повече пари, да са с неопределени „пазарни“ цени.

 

                      

Това е рисково занятие

 

Единствената денонощна аптека в Шумен отвори врати на 4 март. Обектът, който преди това работеше само през деня, се намира в близост до Спешна помощ и отговаря на всички нормативни изисквания, сред които е наличието на поне трима магистри по фармация, които да са на разположение 24 часа в денонощието. Аптеката работи с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и има лиценз за работа с опиати и наркотични вещества. „Това е едно много рисковано занятие, но с много важна социална функция", коментира пред журналисти областният управител Венцислав Венков. Собственикът на аптеката Мария Велинова, която е зам.-председател на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в града, обясни, че денонощното лекарствено снабдяване наистина среща много трудности и е свързано със сериозни разходи. „Самият факт, че от 55 аптеки в областта нито една не се е наела да бъде денонощна, говори сам по себе си за трудностите и рисковете, които носи едно такова начинание", каза тя.

 

Чакат скок в цените на лекарствата

 

Нов скок в цените на лекарствата без рецепта се очаква от месец април, ако не бъде удължен срокът на Наредбата за замразяване на стойностите им, прогнозират фармацевти. На 1 април 2013 година правителството замрази цените на лекарствата за свободна продажба чрез промени в наредбата. Очаква се ефектът след изтичане на едногодишния срок да доведе до шоково увеличение на цените, за да се компенсират загубите. Според промените в Наредбата за регулиране на пазара на медикаменти, пределната цена на лекарствата, които се продават без рецепта може да се увеличава единствено според инфлацията в период от една година. Така производителите и вносителите могат да поискат максимална цена, а търговците на дребно не могат да продават медикамента над нея.

 

В същото време промени в четири основни закона, направени от министерството на здравеопазването, отключиха вълна от недоволство на лекари, пациенти и експерти. Според поправките в Закона за здравното осигуряване касата ще плаща само за медикаментите, за които компаниите са дали отстъпки. Ако фирмите не са го направили, болните, които разчитат на техните лекарства, ще останат без лечение или ще го покриват от джоба си.

 


Ехограф | 2014-03-18


Добави в Svejo