Децата с аутизъм са над 60 хиляди

Момчетата са 3-4 пъти по-засегнати от момичетата


Снимка: ehograf.infoВсе повече разтревожени родители посещават кабинета на психолога с въпроса: „Болно ли е детето ми от аутизъм?”. Аутизмът не е болест, каза пред „Ехограф” Пенка Койчева, клиничен психилог в Медицински център „Детско здраве” и МБАЛ „Здравето” в София. Тя посочи, че това е вид особено състояние, генерализирано разстройство в развитието. Днес говорим за разстройства от аутистичния спектър. Те са няколко и са класифицирани.

 

За България нямаме статистика колко са хората с разстройствата от спектъра, но интернет сочи, че са минимум 60 000, обясни Пенка Койчева. По света те са около 67 млн. души. Повече от 1 млн. души в САЩ имат аутизъм, като момчетата са 3-4 пъти по-засегнати от момичетата. През последните години в световен мащаб се наблюдава значително нарастване.

 

Няма значение в какво семейство се ражда детето, посочи Пенка Койчева. Децата са от различни раси и етноси. Аутистичното разстройство не се интересува от произход, социален и материален статус, ниво на  интелект, предпочитание към религия. От друга страна, аутизмът не се унаследява пряко. Може да се предаде генетично неговият терен, т. е предразположение към това състояние. Типът нервна система може да бъде унаследен и най-вече податливостта на стрес, неумението за адекватно справяне в стресови ситуации, емоционалната лабилност, високото ниво на раздразнителност и др. В този смисъл има генетична обусловеност. Има идентифицирани генетични мутации, свързани най- вече с ранното мозъчно развитие.

 

Интервю с Пенка Койчева четете тук.


Ехограф | 2013-08-01


Добави в Svejo