Кивито – бомба от витамини

Плодът на здравето лекува и вталява


Снимка: УикипедияКивито е един от най-богатите на витамини плодове. То наподобява на малки картофчета и е кръстено на националната и гербова птица на Нова Зеландия. Всеки знае, че кивито има кафява, мека, мъхеста обвивка и тревистозелена, сочна и мека сърцевина. Около нея са разположени дребни черни семки, които са изключително богати на витамини.

            

Източните народи наричат кивито „плод на здравето” заради високото съдържание на витами. В него се съдържат още захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р. Кивито е изключително богато на витамин С – съдържа повече от всеки друг цитрусов плод и 8-10 пъти повече от съдържащото се в лимона количество. Не бива да се отминава и съдържанието в него на калий, калций, целулоза, натрий, магнезий и желязо. Всичко, изброено дотук, предполага лечебни качества.
В 100 грама от този екзотичен плод се съдържат 49 килокалории, 1 г белтъчини, 11 г въглехидрати, 2.6 г влакна и никакви мазнини. В състава му влизат също и витамин В1, витамин А, ензимът актиния или актинидин (който помага за смилане на месото), минерални соли на калия, фосфор, калции, хлор, сяра, магнезий, натрий, желязо и др.

 

 

Пази от инфекции

 

Плодът е препоръван при изтощение и слабост, след прекарани тежки инфекциозни заболявания, при физическо и умствено претоварване, при проблеми с храносмилането и лениви черва. Сокът му е полезен като профилактично средство за повишаване на защитните сили на организма към простудни заболявания и инфекции. Ето защо приемането му е много подходящо през зимните месеци, когато организмът отслабва като цяло. Кивито помага при много болести, свързани с кръвотечения, заразни заболявания, простуда, грип, пневмония, анемии, инфекции.

 

Бори сърдечно-съдовите проблеми

 

Благодарение на способността си да "изгаря" мастните натрупвания в артериите и по този начин да снижава риска от образуването на тромби, кивито може да допринесе много в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Благодарение на високото съдържание на витамин С и ценния си минерален състав, кивито е мощен имуностимулатор, силен антиоксидант, ензимен кофактор, необходим за протичането на нормалните метаболитни функции в организма, с роля за образуването на колаген, т.е. за възстановяването на съединителната тъкан.

 

 

Диета с киви

 

Кивито е и добър помощник по време на диета. Един от неговите най-големи плюсове е, че е нискокалорично. Така че без угризения можете да го включите в групата на храните с "отрицателни калории", при чието усвояване организмът губи повече калории, отколкото получава. Кивито е превъзходен плод за тези, които спазват диета, тъй като е беден на калории и лесносмилаем от организма. За отличните диетични свойства на плода допринася съдържанието на ензима актинидин, който е много благоприятен за разграждането на усвоеното от организма месо, особено червеното.

 

Редовното консумиране на киви определено може да помогне за вашето вталяване. Освен това така ще се възползвате от богатото му съдържание на минерали и витамини, които са изключително полезни за здравето на всеки.

 

Избирайте твърди и здрави плодове

 

При покупката на киви трябва да се избират твърди и здрави плодове. На стайна температура за няколко дни доузряват. Ако са прибрани в хладилник, този срок се удължава до няколко седмици. През това време кивито не губи от вкусовите си и хранителни свойства, благодарение на мъхестата си зеленикаво-кафеникава обвивка.

 

Под формата на напитки кивито участва във всякакви комбинации за диетибни сокове, свежи безалкохолни коктейли с други плодове, алкохолни коктейли с водка, бърбън, текила, кампари и т.н.


Силва Агопян | 2014-03-10


Добави в Svejo