Пълният хладилник е по-опасен от празния

Йерсиниозата е сериозно заболяване


Напоследък се заговори за Болестта на хладилника. Името, под което е позната тази чревна инфекция, изглежда несериозно, но всъщност става въпрос за инфекция, която може да доведе до тежки усложнения.  От Болестта на хладилника можете да се спасите сами, предупреждават специалистите от здравната инспекция.

 

 

Инфекцията е получила името "болестта на хладилника", защото се причинява от неизмити плодове и зеленчуци, в които виреят черни бактерии. Те се размножават най-много във влажната среда и при ниската температура в хладилника. Лесно се прехвърлят върху останалите продукти - месо и мляко..

 

Истинското наименование на Болестта на хладилника е йерсиниоза. Причинителите на йерсиниозата са семейство чревни бактерии, които могат да попаднат в човешкия организъм от недобре измити плодове или зеленчуци, оставени да се развиват във влажна среда, какъвто може да бъде хладилника.

 

Ентеритът, предизвикан от  Йерсиния - Yersinia enterocolitica, е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с изразен ентероколитен синдром, обясняват специалисти от Здравната инспекция. Те предупреждават, че инкубационният период е от 1 до 6 дни, а самото заболяване започва остро с втрисане, главоболие, слабост, болки в мускулите и ставите, безсъние, болки в гърлото, липса на апетит, диария.  

 

Заедно с тези симптоми се проявяват и симптомите на стомашно-чревните заболявания, като болки в корема, тежест в дясното подребрие, пожълтяване на кожата, ако инфекцията е достигнала до черния дроб и жлъчните пътища. Освен това йерсинозата може да се прояви и чрез алергични реакции, но чревната йерсиниоза може да протече и фулминантно с равитието на сепсис и летален изход. Разбира се това са редки случаи, твърдят експертите. Обикновено засегнатите са изтощените организми при хронично болни хора, както и при много малки деца.

 

Наименованието йерсиноза

 

идва от името на френския учен Александър Йерсен. Той е откривателят на йерсинията и чумната бактерия. Неговото заключение било, че и двете заболявания са от едно семейство.

 

Йерсиниозата се среща и в Европа и по целия свят. Тя се свързва с употребата на различни плодови и зеленчукови салати, особено от зеле и моркови, съхранявани в плодохранилища.  Главните преносители на инфекцията са мишките, обитаващи тези хранилища.

 

В доклад на Българската агенция по безопасност на храните

 

от миналата година, се посочва, че за периода 2007-2011 г. в държави-членки на Европейския съюз, от йерсиниоза са заболели общо 38 534 човека. През 2008 г. е докладван най-голям брой потвърдени случаи – 8 356.  През 2007 г. случаите са 8 803, през 2009 г. – 7 578. Най-малък брой заболели е регистриран през 2010 г. – 6 780 човека, което е с 3,5 % по-малко от броя на заболелите от йерсиниоза през 2011 г. – 7 017 човека.

 

Йерсиниозата е четвъртата най-често срещана зооноза през 2011 г. в ЕС, въпреки продължилата пет години (2007-2011 г.) тенденция за намаляване броя на заболелите в сравнение с предходния период.

 

Йерсиниоза при хората

 

Според доклада, най-много случаи на заболели от йерсиниоза хора през 2011 г. в ЕС е имало  в Германия. Там са били потвърдени 3 381 случая а Болестта на хладилника. Броят на заболелите във Финландия е 554 човека, а в Чехия - 460 човека. Най-голям брой хоспитализирани лица за периода са жители на Литва – 60 % от всички хоспитализирани пациенти в ЕС, заболели от йерсиниоза.

 

Смъртността при хората в ЕС вследствие на заболяването е 0.02 %. От общо 7 017 потвърдени случая на йерсиниоза през 2011 г. в държавите от ЕС, 98.4 % са причинени от Y. enterocolitica, 0.9% от Y. pseudotuberculosis, а останалите 0.6 % от други видове бактерии от род Yersinia.

 

Йерсиния при животните

 

Установено е, че свинете са основният резервоар на патогенната Y. enterocolitica. През 2011 г. в ЕС са докладвани 213 положителни проби. Наличие на бактерията е регистрирано и при говеда, по-рядко при овце и кози.

 

Йерсиния в храните

 

Свинското месо и продуктите от него са основният източник на Y. enterocolitica. През 2011 г. четири държави-членки са докладвали за наличие на положителни проби от Yersinia в свинско месо (30 положителни проби, 28 от които за Y. enterocolitica) и продукти от него. Положителни проби за наличие на Yersinia са докладвани и в говеждо месо и червени меса от други животински видове (кози, овце, коне, магарета, бизони и воден бивол, диви свине, зайци и др).

 

Данни за Йерсиния в България

 

Само от началото на тази година, вече има девет случая във Варна. Те са регистрирани през последната седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в морската столица.

За петгодишния период от 2007 до 2011 г. в България са потвърдени общо 35 случая. Най-голям брой случаи (10) на йерсиниоза при хората е докладван през 2008 г., а най-малък - през 2011 г. (4 случая).

 

Превенция и профилактика

 

Елементарните хигиенни правила са най-добрата превенция за йерсинията. Освен плодовете и зеленчуците, хладилника също трябва да се почиства редовно, категорични са експертите. Важно е измитите плодове и зеленчуци да бъдат добре подсушавани, за да не се създава благоприятна среда бактерията да се развива, съветват те.

Така например, за месо и други месни продукти е добре да се използват отделни контейнери или фолио. Месото винаги трябва да се държи отделно и да няма съприкосновение с друго. Препоръката за млякото  пък е то да се съхранява в закрити съдове.

 

Съхраняването в хладилник на неизмити или зле почистени зеленчуци пък създава опасност  микроорганизмите да се прехвърлят и върху останалите продукти там – сирене, мляко и др.  При термична обработка обаче, йерсините загиват. Бактерията не понасят топлина. Нагряването до 60 градуса в течение на минути е пагубно за тях.

 

Така че, празният хладилник може и да ни тревожи, може дори да ни депресира за известно време, но ако тези простички правила за добра хигиена ги пренебрегнем, то един пълен хладилник може да създаде доста сериозни здравословни проблеми, за които ще сме си виновни сами.   


Стефка Зашева | 2014-02-24


Добави в Svejo