Започва прощалната седмица

Подготвяме се за Великия пост


Започва Сирница. Това е седмицата между Местни Заговезни, който се отбелязва днес и Сирни Заговезни, който се чества следващата неделя. Тази седмица се нарича Сирница. Тя е подготовка за Великия пост. 

 

Местни заговезни е последният ден,

 

в който се консумира меса. Нeделя Месопустна е осем седмици преди Великден. Получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия (Великденския пост). Думата заговезни идва от заговявам, започвам да постя.

 

По традиция малко преди вечеря на Месни заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта. На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза.

 

През седмицата на Сирница, от животинските продукти са позволени само млечни и яйчени ястия.  До Сирни заговезни трябва приключат и всички сватби, защото през целия Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява църковно венчание.

 

През Сирната седмица, в сряда, петък и неделя се връзват люлки, на които се люлеят младите. Неделният ден на Сирни заговезни пък

 

се палят огньове.

 

След като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Стопаните пък правят „Оратници” -  факли от слама, които се въртят около главата, за да гонят бълхите и злите духове от къщата.

 

На Сирни Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане -  на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

 

През Сирница и на самия ден на Сирни Заговезни, по-младите обикалят по-стари роднини и близки — свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, за да искат прошка. Затова празникът е познат още и като Прошка

 

След Сирни заговезни до Великден (Пасха) следват  хранителни и духовни пости.  В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.


Ехограф | 2014-02-23


Добави в Svejo