Топ доктори с 4 договора по Каса

Свалят изискванията за болница


Едни от най-добрите лекари в България се оказаха с по 4 договора по здравна каса в нарушение на правилата. Проверката е била извършена в началото на годината от фонда. По закон един лекар има право на два договора по здравна каса. Тези доктори обаче са сключили четири. Веднага ще развалим излишните контракти, като всеки един от тях ще трябва да си избере две места, на които да остане, каза д-р Гинчо Генев, зам.-управител на здравната каса. Той не можа да каже точно колко са лекарите у нас, които работят на повече от два договора, тъй като резултатите се обобщават в момента.

 

Сред нарушителите обаче били най-добрите ни специалисти. Тези медици сключили договори в различни области в страната, пише Стандарт. Експертите на касата не са хващали нарушението досега, тъй като тази информация от регионалните звена не се обобщава автоматично на едно място. Тази година обаче експертите на НЗОК направили проверка на ръка на документите и така установили гафа.

 

Инспекцията беше част от намеренията на касата да затегне контрола над изтичането на средства. Причината за това е крайно ограниченият бюджет на фона на реалните потребности на болниците и пациентите. В резерва на касата за тази година остават по-малко от 140 млн. лева. Те обаче не могат да покрият очакваните харчове на клиниките. По предварителни сметки на НЗОК и Българския лекарски съюз дефицитът тази година ще бъде между 150 и 200 млн. лв. За да се набавят тези средства, от касата и съсловната организация на медиците предлагат две мерки. Едната възможност е актуализация на бюджета в средата на годината с очаквания недостиг. Не е ясно обаче дали това ще може да стане заради закона за публичните финанси, който не позволява на касата да надвишава бюджета си. Другата възможност е от средата на годината вноската за децата, която плаща държавата, да се увеличи от 4 на 8%. Така само за 6 месеца във фонда ще влязат още 160 млн. лв., с които ще може да се върже бюджетът, каза шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов. Съсловната организация и касата настояват да се ограничат и разходите за лекарства. Едната мярка за това е финансирането на редките заболявания да се отдели във фонд и да се поеме от държавата, обясни д-р Генев. Причината е, че те са много скъпи и заради това касата не може да реимбурсира лекарствата за социалнозначими заболявания като високото кръвно и остеопорозата. Средно месечно сега тя дава 5,67 лева за лекарства за хипертоник и 67 000 лева за човек с мукополизахаридоза.

 

Освен това от БЛС искат да се въведат и т. нар. споразумения за контрол на разходите за лекарства между фирмите и касата.

 

Свалят изискванията за болница

 

Нова ревизия чака медицинските стандарти, които определят изискванията, на които трябва да отговарят клиниките за всяка дейност. В момента те са много завишени и смятаме да предложим да се снижат и да се стандартизират, каза зам.-управителят на касата д-р Гинчо Генев. Основният критерий, който той смята, че трябва да се преразгледа, е броят лекари, които трябва да има всяко отделение, за да получи право да извършва определени операции или лечение. Няма никакъв смисъл да се искат по 4 хирурзи, за да се прави диабетно стъпало във второ ниво болница, даде пример той. Според него е достатъчно да има двама специалисти с нужната квалификация.

 


Ехограф | 2014-02-23


Добави в Svejo