Кърджали изпраща Димчо Михалевски

Атипична пневмония повали депутата


Димчо Михалевски е починал от атипична пневмония.  Почти месец той бил на командно дишане в американска болница в Истанбул, където и починал. Пневмонията му е от повече от три месеца. От толкова време той не е на работа.

 

В късната есен се разболял, хванал го вирус. Депутатът не обърнал внимание и продължил да работи. Така леката болест се превърнала в тежка пневмония. Михалевски няколко пъти бил в болница в България, после се лекувал вкъщи.  Това разказал самият той пред репортер на в.”24 часа” преди няколко седмици.

 

Лечението на пневмонията е изтощило силно организма и имунната му система и лекарите не са могли да се справят. Допълнителни усложнения имало и заради това, че депутатът беше пушач.

 

Паметта му бе почетена с едноминутно мълчание и ставане на крака от народните представители, а малко след това заседанието на парламента беше прекратено.  Колегите му бяха потресени от черната новина.

 

Димчо Михалевски си отиде на 48-годишна възраст.

 

Тъжната вест за кончината на депутата от Бургас съобщи колегата му Антон Кутев, който помоли за 15-минутна почивка в рамките на извънредното заседание на парламента.

 

"Продължаваме заседанието по тежък и нетрадиционен начин. Напусна ни Димчо Михалевски ..... Отиде си млад човек, който всички народни представители познаваха с добро. Познаваха го със силата му да отстоява политическите си идеи, да влиза подготвен в политически битки, да ги печели и да се отдава на обществото, на България. Любящ баща, човек, вярващ в бъдещето на България", каза председателят на парламента Михаил Миков.

 

След съобщаването на трагичната новина от ГЕРБ изказаха съболезнования към семейството на Михалевски: "Изказваме нашите най-искрени съболезнования към семейството, близките и приятелите на нашия уважаван колега Димчо Михалевски. С неговата кончина българският парламентаризъм загуби един достоен политик. Той винаги отстояваше позициите си аргументирано, експертно и всеотдайно. Колегата Михалевски ще остане в историята на българското Народно събрание като изключително отговорен и последователен в своите идеи и каузи".

 

Димчо Михалевски е роден на 24 октомври 1965 г. в Кърджали. Той беше зам.-министър на регионалното развитие от 2005 до 2009 г. След това стана депутат в предишното и сегашното Народно събрание от "Коалиция за България". В настоящия парламент беше председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление.

 

Въпреки несъгласието си по някои политики на сегашното управление, той остана верен на ръководството на БСП. Михалевски беше категорично против разделянето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на две – на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране. Въпреки това изнесе цялата тежест по промените в законодателството, за да се случи разделянето на ведомството.

 

Въпреки болестта си през есента на миналата година Михалевски участваше активно в работата на парламента. Заради липсата на почивка в края на декември 2013 г. Михалевски беше приет в болница в Истанбул след усложнения от пневмонията.

 

Днес в църквата "Св. Георги" в Кърджали от 12.00 ч. до 15.00 ч. ще се състои поклонението

 

пред тленните останки на народния представител от ПГ на КБ Димчо Михалевски, съобщиха от централа на БСП Кърджали, пише Стандарт. Близки, роднини, приятели, колеги и опечалени ще могат да се поклонят пред паметта на депутата, който почина в болница в Истанбул.

 

Кърджалийци не можеха да повярват на новината за внезапната смърт на Димчо Михалевски. Мъката обедини хората независимо от етнос и политически пристрастия. Много родопчани определиха депутата като един от политиците с най-голям капацитет не само на местно, но и на национално ниво. Всички го помнят като добър професионалист в своята област. И възрастните, и по-младите подчертаваха, че Михалевски има свой принос за развитието на града.

 

„След себе си Михалевски остави истински неща, с които може да се гордее всеки човек. Като заместник-министър на МРРБ при управлението на 86-ото правителство на България осигури финансирането и реализира най-големия инфраструктурен проект за последните десетилетия в Кърджали – „Водното огледало". С негово съдействие в града беше подновена 22 км водопроводна мрежа и асфалтирани наново 46 улици. Той е един от хората, които допринесоха най-много за реализацията на една от най-големите мечти на хората от нашия край – отварянето на пътя през прохода Маказа", обявиха от ОбС на БСП Кърджали с нарочно писмо до медиите.

 

В писмото се подчертава още, че Димчо Михалевски е основният двигател за откриването на граничните пунктове при Златоград и Славеево. Съдейства за осигуряването на над 350 млн. лв. инвестиции в инфраструктурата на област Кърджали. Като председател на Комисията по регионално развитие и местно самоуправление в 42-то НС съдейства за размразяване на спрените проекти в областта. Огромна е ролята му околовръстният път на Кърджали да се превърне в национален приоритет.

 

„Михалевски беше истински другар и приятел. Не губеше смелост дори в най-тежките моменти. Отстояваше социалистическата идея, воден от разбирането за справедливост и правото на всеки човек да има достоен живот. Превърна се в едно от знаковите имена за БСП и в един от големите строители на нова България. Загубата ни е огромна. Сбогом, Димчо!", пише още в писмото на БСП – Кърджали.

 

Народният представител Цвета Караянчева и ръководството на ПП ГЕРБ – Кърджали поднесоха своите искрени съболезнования на семейството, близките и съпартийците на депутата Димчо Михалевски по повод внезапната му смърт. „В негово лице загубихме достоен политически опонент с висок експертен потенциал, човек с размах, който диктуваше темпото на работа в парламентарната група на левицата. Ненавременната му кончина лишава Кърджали и българския политически живот от изявена личност с безспорни професионални качества. Мир на праха му!", се казва в съболезнователната телеграма.


Ехограф | 2014-02-19


Добави в Svejo