Витаминозна диета за мечките

Край Белица танцуващите мечки се събудиха


Заради необичайното за сезона топло време 6 от общо 23 мечки в Парка за танцуващи мечки край Белица се събудиха от зимен сън. От всички обитатели само две не са заспивали изобщо.

 

"Мечките стават периодично и напускат бърлогите си, след което отново се връщат и заспиват", каза в интервю за Дарик ръководителят на мечия парк Васил Мадолев. По думите му високите температури са помогнали на обитателите в парка да напуснат по-рано своите убежища.

 

Мечките заспаха зимен сън през ноември миналата година като обичайната продължителност  на зимния сън трае 3 месеца, добави Мадолев.

 

Със събуждането на мечките започва тяхното захранване. Менюто включва  храни, богати на витамини - марули, моркови. Витаминозната диета ще помогне на животните бързо да възстановят изгубените килограми през зимата.

 

"Започнат ли  мечките да се хранят, няма как повече да заспят, дори температурите да се понижат", каза още ръководителят на парка край Белица.

 

В края на март се очаква да започне така дългоочаквания ремонт на пътя до парка, който по план трябваше да започне през есента. Очакваните лоши метеорологични условия обаче го отложиха за по-топлите дни през пролетта.


Ехограф | 2014-02-18


Добави в Svejo