Раздут щат на сестри в яслите

Редуцират броя им през пролетта


Редуциране на броя медицински сестри в русенските ясни ще бъде направен през пролетта. Това стана ясно на последната сесия на общинския съвет в крайдунавския град, по време на която бе приет бюджета на Русе за 2014 година. В момента сестрите са 99, като те се грижат за 30 групи малчугани от 10 месеца до 3 годинки. Според наредбите обаче, броят на сестрите трябва да падне до 66.

 

От общината са направили необходимото жените, които се грижат за мъниците в яслите да получават по 520 лева. За всяко дете държавата плаща определена сума за издръжка, която след това се разпределя от общинска администрация за заплати и издръжка на заведенията. Има случаи обаче, в които за 12 деца се грижат 4 души, което е раздуване на щата, коментира кметът Пламен Стоилов. Той уточни, че ако бъде направено още едно увеличение на заплатите на медицинския персонал в яслите, това би струвало на общинския бюджет 100 000 лева. Заплатите са били увеличени с 25 лева от началото на тази година, според възможностите на общинската хазна, стана ясно още по време на сесията.

 

Оказвало се обаче, че голяма част от персонала е на пенсионна възраст, а с възможността, която им дава законът, те не желаят да прекратят работа. Предстои да бъде направен анализ и внесено предложение през месец април за оптимизиране, а не масови съкращения, подчерта Пламен Стоилов.

 

Друг проблем са големите отпуски от по 42 дни на медицинските сестри в яслите.


Силва Агопян | 2014-02-17


Добави в Svejo