Храмът във Видин лекува

Иисус изографисан в ракета


Най-старата църква във Видин - "Света Петка", крие загадката на миналото - имали ли сме контакт с извънземни и откъде е дошъл Иисус на земята. Защо боговете живеят на небето и дали Спасителят не е слязъл оттам? В "Света Петка" Иисус е изобразен в ракетоподобен обект. Той се намира в центъра на библейска сцена, нарисувана на вътрешната стена над входа на храма.

 

Стенописът е открит през 70-те години на миналия век, когато църквата е била реставрирана. Под дебел слой мазилка се показали автентични изображения на Иисус, Богородица и светии. Правени са през 1646 година, когато църквата е изографисана за пръв път. Това е станало за посрещане на мощите на светицата Петка, пише Стандарт. Тъй като до ракетоподобния обект на Иисус от двете страни има светии в позата на поклон, може да се каже, че средновековният зограф е пресъздал описаното в Библията предаване на скрижалите от Бог на Моисей.

 

Пристигането на Исус на планината Синай - на това предаване прилича на кацането на космически кораб. То гласи: "На третия ден утринта имаше гръмове и светкавици, гъст облак над планината и много силен тръбен глас и целият народ, който беше в стана, затрепери. А планината Синай беше цяла в дим. Защото Господ бе слязъл върху нея в огън и се издигаше от нея дим като дим от пещ, и цялата планина силно се тресеше: и тръбният глас ставаше все по-силен".

 

След като Бог пристигнал, облакът се разнесъл, Моисей се качил на планината и получил скрижалите с 10-те Божи заповеди, а целият народ "чуваше гръмовете и тръбния глас и гледаше пламъка и планината, която се димеше, като видя това, целият народ отстъпи и стоеше надалеч".

 

 

Обяснението, че Иисус е слязъл на земята с ракета е примитивно, каза епископ Сионий, викарий на видинския митрополит Дометиан. Църквата знае, че това е Иисус Христос на Преображение - първообраз на Възкресението. Той е изобразен на планината Тавор в тази си светлина, която е благодатната светлина на възкресението. Така древните зографи са изобразявали светлината. До нея са достигали в молитвата си отците исихасти. Изображението на Иисус Христос в църквата "Света Петка" е символика на светлината в Христос и около Христос, обясни епископът.

 

Църквата има тъжна история. Намира се на метри от турската кръстата казарма, която е изградена век и половина след нейното построяване. В полувкопания в земята храм през 1800 - 1802 служи епископ Софроний Врачански, който принудително пребивава във Видин. След него е била затворена от турците и превърната в склад за въглища. Отново е отворена след освобождението на Видин. Кога първите стенописи са били скрити под дебел слой мазилка, не е известно. Свалена е преди 35 години.

 

Смята се обаче, че храмът има магическа сила и може да лекува. Затова през последните години винаги в него има хора.


Ехограф | 2014-02-16


Добави в Svejo