Чаша вино за здраве

Носи наслада, тонизира и лекува


Снимка: ehograf.infoЗа силата на виното разговаряхме с доц. Христо Спасов, ръководител катедра „Технология на виното и пивото“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

 

Доц. Спасов, как се познава хубавото вино?

Външно няма как да се познае дали едно вино е добро или не. Дегустацията може да даде отговор на този въпрос. От външния вид може да получите представа само дали то има дефекти – ненормални промени в цвета, липса на бистрота и наличие на утайка. Но това са само начални белези. От това не може да се направи оценка за самото вино.

 

Цената може ли да бъде определяща за неговото качество?

Много хората считат, че относително по-високата цена е нещо като удостоверение за качество. Трудно ми е в проценти да го изразя, но цената не може да бъде абсолютно мерило. Може би, цената е само гаранция, че човек не може да попадне на нещо абсолютно лошо, много лошо, на нещо компрометирано.

 

Защо във всички български песни се пее за червено вино?

Нямам ясен отговор на този въпрос. Допускам, че в народопсихологията се е наложило повече червеното вино, защото тук е мястото като климат, като почви като сортове, които виреят... Тук мястото е по-подходящо за червено грозде. Народът едва ли сядал да пие охладено бяло вино на жътва. Но нашите предци са пиели червено вино сутринта, преди да идат да нахранят животните, или на сватбата, или на Ивановден и на другите празници. Може би руменината на бузите, блясъка в очите, дават този стимул за такова възпяване. Допускам. Само допускам. Мисля си, че по-скоро това е причината да има толкова песни за червеното вино. Иначе, удоволствието, което може да ви достави едно фино бяло вино е абсолютно съизмеримо с това от червеното.

 

Може ли виното да лекува?

Виното може да се ползва с лечебна цел. Когато става въпрос за такива случаи, към него не се подхожда като към вино, а като към цяр, защото от него се очаква целебна сила. Хубаво е виното да е подгрято, но не вряло. Естествено, част от аромата му ще избяга, вкусовата му част ще се промени в някаква степен, но ако се подгрее до 60-70 градуса и се добави малко черен пипер, то ще окаже своето въздействие като топлинни качества, ще сгрее и ще стопли тялото, но и ще го тонизира. При всички случаи виното да бъде лекарство. И не само, когато е греяно. И не само, когато е с черен пипер.

 

Кога се отключват лечебните му качества?

Самото вино като състав съдържа редица вещества, които са тонизиращи, а някои са откровено лечебни. Съществува цяла зона в диетологията – винолечение. Правят се винени диети. Но и тук човек трябва да подхожда много внимателно. Виното съдържа биофлавоноиди. Вещества, които са изключително полезни за човешкия организъм. Те ловят свободните радикали, за които се счита, че всичките ни болежки се дължат на тези странстващи радикали в организма ни, които се закачат някъде и пречат. Именно тези биофлавоноиди, които са на милиграм в литър вино, но са достатъчни, за да бъдат полезни за организма. Но и при виното, като за всичко останало – дозата прави лекарството. Трябва да се подхожда внимателно и отговорно. Ако решим да вкараме повече биофлавоноиди, трябва да имаме предвид, че ще вкараме и повече алкохол. Виното се приема не на гладно, а с храна. Т.е. виното изисква към него да се подхожда с внимание. Затова, когато се говори за тип лечение, тип диета, тя трябва да бъде много внимателна и предварително консултирана със специалист.


Цветелина Терзиева | 2014-02-14


Добави в Svejo