Не бързайте със захранването

Започнете със зеленчукови пюрета


Снимка: Личен архивД-р Антоанета Антонова е зам.-председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболнинната помощ и работи като специалист педиатър в XXII диагностично-консултативен център в София и „Медицински център за детска неврохабилитация".

 

Д-р Антонова, на каква възраст трябва да се захрани бебето?

Според съвременните тенденции в захранването на кърмачетата препоръчително е това да стане най-рано след четвъртия-петия месец, тъй като преди това има риск от възникване на храносмилателни разстройства и поява на алергични реакции. Не бива да се забравя, че колкото по-малко е детето, толкова по-незряла е храносмилателната му система. Тя е с лесноранима лигавица и с увеличена пропускливост за бактерии и токсични вещества.

 

Има ли значение видът на първата немлечна храна?

При захранването в определена последователност се включват различни видове храни – плодове, зеленчуци, каши, месо, яйца, риба и т.н. Преди детето да бъде захранено, задължително трябва да бъде консултирано с лекуващия го педиатър, който ще прецени какво е неговото здравословно състояние. Трябва да бъде уточнено дали в семейството има някакви наследствени заболявания, като алергии, затлъстяване и др. На базата на тези данни лекарят ще прецени кога и с каква храна да бъде захранено детето.

 

И все пак, с кое се започва – зеленчуково пюре или плодов сок?

Нашата българска школа препоръчва захранването на здравите деца да става с плодови сокове или с плодово-зеленчукови пюрета. В САЩ и Канада това се прави с безглутенова млечна каша. Аз препоръчвам захранването на здравите деца да започне със зеленчуково пюре и по-късно да се въведат плодовите сокове. Даването най-напред на сладките плодови сокове създава у някои деца предпочитание към по-сладки храни и след това те не приемат с охота по-солените и безвкусни зеленчукови пюрета.

 

Съветите на д-р Антонова

 

6-месечна възраст

Ако детето ви е здраво и сте го захранили със зеленчуково пюре, започнете да замествате и следобедното хранене с каша или млечен кисел. Най-подходящи като първа каша са оризова, царевична, елда, т.е . безглутенови каши. От този месец можете да започнете и даването на плодов сок от ябълка, морков, круша, череши (сутрин между храненията, като постепенно увеличавате количеството му до 30-40 мл).

 

7-месечна възраст

В обедното хранене се включват пюрета с месо. Като начало започнете с пуешко, пилешко или заешко. Пюрето с месо се дава през ден или 2-3 пъти седмично на обедното хранене, като се редува със зеленчуково пюре. Постепенно от средата на месеца започнете да замествате и сутрешното хранене с попара със сирене и масло. Ако детето е с непоносимост към белтъка на кравето мляко, попарата се приготвя с овче или козе сирене и маргарин вместо масло (разбира се, след задължителна консултация с лекуващия педиатър). Продължавате да давате плодови сокове, като увеличавате количеството им до 50 мл сутрин и 50 мл следобед. Можете да включите в менюто спанак, коприва, лапад, зелена чушка, манго, пъпеш, диня, сини сливи.

 

8-месечна възраст

В обедното меню преди пюрето давайте около 30 мл зеленчуков или месен бульон, може и супа с пасирани зеленчуци. Те възбуждат апетита, стимулират отделянето на храносмилателни сокове и като цяло подпомагат храносмилането. Вече можете да давате нacтъpгaни плодове и зеленчуци, да включите в менюто и яйчния жълтък. Започнете с 1/8 твърдо сварен и смачкан жълтък, поставен в зеленчуковото пюре, и постепенно увеличавайте количеството му до 1/2 през ден. Ако детето ви е алергично, отложете даването на жълтък за след десетия месец . Можете да давате зелен фасул и грах.

 

9-месечна възраст

Трябва да въведете през нощта супа или каша, защото много от децата вече не се засищат само от кърмата или адаптираното мляко при нощното хранене. Те се събуждат вечер или сутрин много рано и плачат, докато не бъдат нахранени. Ако на детето вече са му поникнали първите зъбки , можете да му давате в ръчичката коричка хляб, за да привиква да отхапва и дъвче по-едри и по-твърди храни.

 

10 месечна възраст

Най-подходящата храна е преходната, т.е. храната на детето започва да прилича на тази на възраcтните, но без силни подправки и запръжки. Включете в менюто на детето и риба, телешко и свинско месо (само ако не е алергично, разбира се), както и домати и червени чушки

 

След 10-месечна възраст

Xpaнатa на детето не трябва да бъде пасирана, а с малко по-едри парченца, за да се учи да дъвче и гълта общата храна, с която ще се храни след 1-годишна възраст .


Цветелина Терзиева | 2014-02-12


Добави в Svejo