Личните лекари изчезват през лятото

Практиките застрашени заради нови изисквания


Председателят на софийската лекарска колегия д-р Володя Василев заяви в ефира на БНТ, че очаква криза за лични лекари от средата на годината. Причината е влизането в сила на изискването джипитата да имат специалност по обща медицина.

 

По данни на Здравното министерство 1251 от общопрактикуващите лекари трябва да придобият тази специализация, за да продължат практиките си.

 

Д-р Василев изчисли, че 1/3 от медиците в страната няма да имат право да работят от лятото. Само в София застрашените практики са 460, а това ще се отрази най-вече на пациентите.

 

За тази опасност предупредиха и от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

 

Председателят на сдружението доц. д-р Любомир Киров каза пред БНР, че 18% са лекарите, които въобще не са се зачислили да специализират. Според него броят им ще се увеличи, ако се прибавят и тези, които с в различен етап на специализация - около 40 сто.

 

„Практиките могат да бъдат прекратени, защото според Закона за лечебните заведения, който не е придобил специалност Обща медицина до средата на тази година, практиката му ще бъде заличена от регистрите. Те ще могат да работят като лекари, но не и като общопрактикуващи лекари по договор с НЗОК“, каза д-р Киров.

 

Семейните лекари напомнят, че според закона в средата на годината изтичат сроковете, според които техните колеги без тези специалности могат да работят като индивидуална или групова практика. Същите срокове важат и за медиците, които са се зачислили за специалност. Проблем има и за лекари, които до момента не са работили като джипита и за първи път искат да регистрират практики


Ехограф | 2014-02-11


Добави в Svejo