Минералните ни води са магнит за чужденците

Туристи от Гърция и Турция разпускат в Наречен


„Между 50 и 90 процента от посетителите на Балнеокомплекс "Медика Наречен" са чужденци. Сред тях най-много са гостите от Турция и Гърция“. Това съобщи управителят на лечебни заведения "Медика" д-р Кирил Панайотов. Минералната вода в комплекса се използва при множество болести като опорно-двигателни проблеми, артрит, невралгии, сексуални смущения, стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и бъбречно-урологични заболявания. Извършва се лечение и с радонова вода, която е подходяща при проблеми със сърцето и кръвното налягане.

 

Изключително нисък обаче е процентът на използваемост на минералните извори в България. Според д-р Панайотов това до голяма степен се дължи на ниския интерес, тъй като хората не могат да отделят необходимите средства, за да се възползват от услугата. Друга причина е и тежката процедура, която трябва да се следва, за да се получи разрешение за ползване на минерална вода.

 

"Има огромен брой извори, които са сондирани и каптирани, но след това не се използват", заяви д-р Панайoтов и даде пример със Софийското поле, където има горещ минерален извор, покрай който расте папрат, но никой не употребява водата от него за лечение. По думите му в Северна България се използват едва пет-шест минерални извора.

 

Д-р Панайотов каза още, че биологична характеристика на минерални извори в България не е правена след 1990 година.
 


Ехограф | 2014-02-10


Добави в Svejo