Гледат под лупа менюто в забавачките

Нов рецептурник за здравословно хранене от понеделник


Нов рецептурник за здравословно хранене се въвежда с Наредба от следващата седмица в детските ясли и млечните кухни в Благоевград. В менюто на децата до 3-годишна възраст ще преобладават зеленчуци, плодове, млечни продукти и зърнени храни. Според експертите по хранене, които са изготвили рецептурника,  напълно ще се промени и начинът на приготвяне на храната.

 

Майки разказаха, че храната, която взимат за децата си от млечните кухни, често е мазна, а десертите прекалено сладки. Те са категорични,че кренвирши, наденици, пържени филии и мекици  не трябва да има в детското меню. А месото да бъде предимно  телешко.

 

Наредбта за здравослоно хранене предвижда количаството на основното ястие да бъде намалено  с 20 грама, а със 100  десертите. Родители не одобряват обаче супата да бъде намалена. Намаляването на грамажа според специалистите няма да се отрази на децата.

 

“Храненето с овесени ядки,с други неща, например лющен боб, нахут, леща – неща, които, ако може да се каже, са малко нови за децата, но мисля че просто ще бъдат получени и задоволени енергийните потребности на детския организъм”, каза д-р Антон Темелков, цитиран от БНТ.

 

Според доктор Темелков с въвеждането на новия рецептурник децата ще се научат да се хранят здравословно още от ранна възраст.


Ехограф | 2014-02-08


Добави в Svejo