С пластмасова коронка на зъбите

Измамите се разкриват трудно


32-годишната столичанка Марияна Сотирова с изненада разбрала, че се е сдобила с коронка от метал и пластмаса в устата, при положение, че била платила за металокерамика. Манипулацията била извършена преди 5 години за 210 лв.

 

Зъболекари пробутват евтини коронки за скъпи и така плащате 200 лв. за металокерамика, а ви слагат пластмаса, пише Телеграф, цитиран от Блиц Това разкриват специалисти по дентална медицина и пациенти, които са се сблъскали с измамата.

 

Подобни случаи са трудно доказауеми, тъй като засегнатите обикновено разбират, че са ги излъгали, месец и дори година по-късно.

 

"Наскоро коронката ми се счупи и отидох при друг стоматолог. От него научих, че са ми пробутали бленд корона с покритие от пластмаса. Тя е доста по-евтина от металокерамиката - струва около 80 лв.", разказа Сотирова. Пациентите лесно могат да бъдат заблудени, но рано или късно истината лъсва. Измами има и при т. нар. фотополимерни пломби. Те се заменят с далеч по-остарелите като метод за зъболечение химиополимерни. Подобни нарушение от страна на зъболекарите също са почти неуловими - пациентът няма как да разбере какъв точно материал е поставен в устата му.

 

Преобладаващи нарушения на зъболекарите са източване на повече пари от здравната каса, съобщиха от НЗОК. От представената справка излича, че за изминалата година са извършени 7051 проверки на лечебни заведения за първична извънболнична дентална помощ. При 3833 от тях са хванати в нарушения. най-често срещаните нарушения са например отчитане на лечебни дейности на вече извадени зъби, отчитането на едни и същи манипулации на един и същи човек в два различни региона. НЗОК е установила случай, при които за лица от София има отчетени дейности от стоматолози в други градове, а пациентите изобщо не са били там


Ехограф | 2014-02-04


Добави в Svejo