150 хиляди души с псориазис

Тайнствената болест не е заразна


Пациентите с псориазис у нас настояват държавата да поема лечението им. Освен с липсата на средства, те се сблъскват с дискриминация в училище и на работното място заради предразсъдъци и слаба информираност. Повечето хора погрешно смятат, че заболяването е заразно.

 

Когато непознати хора разберат, че до тях стои човек с това състояние отношението се променя. С подобна негативна реакция са се сблъсквали всички около 150 000 души с псориазис в България, съобщи Нова ТВ.

 

С татуировки и атрактивни послания от Асоциацията на хората с псориазис се опитват да обяснят, че няма страшно останалите да ги допуснат до себе си. Освен това никой не е застрахован - имунното заболяване с проява на кожата се отключва се при силен стрес, ангина или шарка и може да предизвика артрит, сърдечно-съдови заболявания. Тези рискове намаляват, ако лечението започне навреме. Цената му обаче може да достигне до хиляди левове на месец.

 

„От тази година Касата трябва да започне да плаща, да се определят критерии и болниците, в които да се лекуват, за нас като пациенти е много важно да се определи по-бързо, една година се чака подобно нещо”, обяснява Иван Димитров от Български пациентски форум.

 

За това заболяване български учен обича да казва, че когато става въпрос за псориазис, съвременната медицина е абсолютно некомпетентна.

 

Някои наричат псориазисът странна и тайнствена болест

Правилата не са за него

Това е странна и тайнствена болест. Още Хипократ се опитвал да я лекува, но без успех. Съвременните последователи на известния древен учен също не са стигнали много далеч. А когато е трудно да се разбере една болест, обикновено тя се приписва на наследствени фактори. Така е станало и с псориазиса. Да, данните от семейните родословия показват, че псориазисът може да засегне много последователни поколения в една фамилия. От друга страна, може да сте от такъв род и това заболяване никога да не се прояви при вас. Как да се обясни този факт? Версиите за възникването на заболяването са различни. За нас обаче е по-важно да разберем дали то се лекува.

 

Псориазисът е хронично заболяване на кожата. Не е опасно за живота и не е заразно. Това обаче не значи, че не носи неудобства. Ако псориазисът се “е заселил” на главата ви, той ще се посипва по раменете ви във вид на пърхот, който не може да се премахне. А ако се разпространи по тялото, то се покрива със сивкаво-червеникави петна, които не носят радост.

 

Кожата ни живее по определени правила. Например на всеки 30 дни тя обновява горния си слой. Но това се случва при наличието на нормални клетки. При болните от псориазис клетките “оказват съпротива” и не се подчиняват на общоприетите правила - обновяват се десет пъти по-бързо. Достигайки повърхността, те също умират както се полага на нормалните клетки, но са толкова много, че участъците, на които се трупат, стават бели от лющещите се мъртви клетки. Точно в това е една от тайните на псориазиса - не е ясна причината за неудържимото размножаване на клетките.

 

Друг неясен момент е защо болестта може да обхване или само малки участъци кожа, или да се разпространи по цялото тяло, защо може да възникне в ранна възраст или да се появи в дълбока старост. Вълните на поява може да следват една след друга, а може като дремещ вулкан да затихнат за много години, преди да се появят отново. Освен това при различните хора това заболяване се проявява по различен начин. Лечението, което се е оказало ефективно при един, не помага на друг. Изобщо много тайни и никакъв ред!

 

И все пак

за всяка болка има билка.

Можем да се научим да се противопоставяме на това заболяване, което лекарите от векове се опитват да разгадаят и лекуват. В борбата с псориазиса е натрупан известен народен опит, който помага при най-неприятните прояви на болестта.

 

- Доказано е, че омекотяващите кремове помагат на кожата да задържа вода. Следователно трябва да използвате омекотяващи кремове.

 

- Известно е, че при редовно пребиваване на много силно слънце у 95% от страдащите от псориазис настъпва подобрение. Извод: не се крийте от слънцето!

 

- Ако няма слънце, трябва да се снабдите с малка кварцова лампа с ултравиолетово излъчване.

 

- Знаещите твърдят, че срещу псориазис помага и катранът. Защо не опитате? Намажете засегнатите места или се потопете във вана с катранено масло - нека кожата ви се лекува сама. Кожата на главата може да лекувате с катранен шампоан.

 

- Специалистите смятат, че при псориазис помага и ваните и басейните със загрята вода, тъй като те уплътняват образуванията и намаляват лющенето на кожата. Защо не се накиснете в топла вода?

 

- За любителите на хладката вода също има рецепта. Към ваната с хладка вода се добавя около една чаша ябълков оцет, който прекрасно помага при сърбеж.

 

- Върху увредена кожа често се появяват нови образувания и пъпки, затова се постарайте да сведете до минимум риска от травма.

 

- Ако намалите теглото си и го поддържате такова, това със сигурност ще помогне за подобряване на състоянието ви.

 

- Има неоспорими доказателства, че стресът обостря псориазиса, затова се опитвайте да го избягвате.

Всичко това не е толкова сложно, ако сериозно решите да се борите с това състояние.

Някои се подлагат и на гладуване, и на специална диета, и на клизма, и на разделно хранене, и на пълен отказ от сол. Този принцип е основан на прочистването на организма, а много хора са убедени, че псориазисът е проява на “лоша кръв”, недобре работещ черен дроб, лошо усвояване на храната или слаба имунна система.

 

 

Псориазисът е едно от най-разпространените и тежки кожни заболявания.

 

Около 3% от населението на земята страда от него.

 

Дерматолозите от цял свят констатират, че за последните 10 години е станала съществена еволюция на псориазиса към увеличаване на случаите на невъзприемчивост на болестта към всякакъв вид лечение.

 

Все по-често псориазисът се проявява в млада възраст.

 

Изследванията показват, че само 5% от роднините от първа степен (деца, сестри, братя) на болните от псориазис също страдат от това заболяване.

 

Псориазисът е различен. Той има различни видове и форми. Много лечители билкари смятат, че болестта възниква

 

от функционално смущение на черния дроб.

 

Това значи, че наред с прилагането на билки трябва да се спазва и строга диета за черния дроб - салами (с изключение на диетичните), пушено и свинско месо. както и супите от тях. трябва да се избягват; всякакви видове киселини, като оцет. шира. вино. лимони, портокали, грейпфрути, както и гроздовидни плодове и техните сокове, а и черен касис, са също противопоказни; тук спадат и суровите ябълки, истинското кафе. какаото и пчелният мед. тъй като последните образуват киселини, които болният черен дроб не понася.

 

Трябва да се избягват също така консервни риби. пушени риби. месо от консерви, бобови растения, като грах. фасул и леща. и всякакъв вид алкохол.

 

Позволяват се млечни храни, мляко и неговите продукти, салатите да се подправят с кисела сметана, леко месо. като телешко, пилешко, варено говеждо месо. дивеч, прясна или замразена риба. леки зеленчуци и всеки ден – като заместител на пресните плодове – много ябълков компот.

 

Смята се, че Змийското мляко облекчава и помага много на състоянията на псориазис. Баните с прибавка от настойки от здравец също се препоръчват от народните лечители, както и баните със слез и хвощ. 


Ехограф | 2014-02-01


Добави в Svejo