Медиците в Петрич получиха заплати

Три отделения са спасени от затваряне


Петима медици от детско отделение и осемте медицински сестри от отделението по хемодиализа в МБАЛ „Рокфелер" в Петрич, които депозираха предизвестията си за напускане, засега остават на работа. Това се разбра, след като стана ясно, че заплатите за ноември и декември миналата година вече са преведени.

 

Лекарите, медицинските сестри и целият персонал на петричката болница са получиха трудовите си възнаграждения. Ръководството на общинската болница е успяло да погаси и задълженията си към НАП, които са в размер на 24 000 лева. От петричката болница са се издължили и към ЧЕЗ с превод от 10 000 лева. Община Петрич преведе на МБАЛ „Рокфелер” 100 000 лева, като останалите 224 000 лева от парите, с които болницата се е издължила, са от Здравната каса.

 

До преди дни, детско и още три ключови отделения в многопрофилната болница в южния град, бяха заплашени от затваряне, след като пет лекарки обявиха, че са депозирали предизвестия за напускане. Други специалисти също предупредиха, че ще напуснат ако не им бъдат изплатени заплатите.

 

Медиците от детско и от родилно отделение миналата седмица бяха поставили ултиматум чрез отворено писмо до медиите към ръководството на здравното заведение, че ако до 31 януари не получат неизплатените трудови възнаграждения, ще напуснат работа без предупреждение.

 

Забавянето на плащанията предизвика напрежение като цяло сред персонала и имаше опасност да се стигне до затваряне на ключови отделения – детско, родилно и хемодиализа. Без тях жителите на града и на над 55 селища ще са принудени да се лекуват в МБАЛ „Свети Врач" в Сандански.

 

Управителят на общинската болница в Петрич д-р Борис Киров обаче успя да изпълни ангажимента, който пое пред кмета на града, че до края на януари парите за персонала ще бъдат преведени. Шефът на болницата тогава не скри, че има проблем с кадрите и призна, че ако заявилите желание да напуснат наистина си тръгнат, няма кой да ги замести и отделенията ще увиснат.

 

По думите на кмета на Петрич Вельо Илиев, задълженията на болницата висят от три години. Някои фирми доставчици пък вече били направили запор върху сметките на лечебницата и ръководството търси изход от създалата се ситуация. Според градоначалника и шефът на болницата, е необходимо преструктуриране и оптимизиране на работата, както и договаряне на споразумения за разсрочени бъдещи разплащания. 


Ехограф | 2014-01-31


Добави в Svejo