790 русенчета на опашка за забавачка

240 от тях участват в класиране през февруари


Снимка: ehograf.info790 малки русенчета между 10 месеца и 3 годинки очакват да бъдат класирани и настанени в ясли. Това проказа проверка на ehograf.info в общинската дирекция „Здравни и социални дейности”. Оттам уточниха, че това е броят на децата, които чакат класиране за цялата 2014 година. От тях близо 240 ще участват в класиране през месец февруари.

 

От началото на тази година в Русе приемът в ясла става по електронен път през линк на сайта на местната администрация. 45 са подадените до момента заявления за класиране от началото на годината, а останалите са въведени служебно от директорите на забавачките. През този месец за 48 свободни места са участвали 287 малчугани, което е малко над 16%.  Некласираните момиченца и момченца са 239, което е 83,27%.

 

„16 от приетите деца не са записани заради установени несъответствия и неточности. Те ще могат да участват в следващи класирания с нов входящ номер и ново заявление, съгласно приетите правила и критерии за класиране и прием в общинските детски ясли на територията на Община Русе приети от Общинският съвет”, коментира Мариела Личева, която е началник на дирекция „Здравеопазване” към местната администрация.

Тя уточни, че всички критерии, които посочват родителите, трябва да са актуални към датата, на която детето е класирано за прием в детско заведение. Критериите се доказват със съответните документи (копия и оригинали за сверяване) при записване на детето в детското заведение. При установени несъответствия и неточности, детето няма да бъде записано и може да участва в следващи класирания с нов входящ номер и ново заявление.

 

След провеждане на класиране родителите на класираните деца трябва да потвърдят в детската ясла, в която са приети в срок от 10 работни дни. Непотвърдените в този срок за прием деца, автоматично отпадат от приетите, губят входящият си номер, с който са участвали и могат да кандидатстват отново в следващи класирания с нов входящ номер и ново заявление.


Силва Агопян | 2014-01-29


Добави в Svejo