Крушата лекува 100 болести

Сваля температура и спира кашлицата


Снимка: УикипедияКрушата е удивителен плод, който освен отлични вкусови качества, има и  лечебни свойства. Оказва се, че рецепти с нея помагат при 100 болести. Сред тях са главоболие, висока температура, сърцебиене и кашлица.


Още медиците от Древния изток забелязали, че крушата ободрява, освежава и премахва напрежението. Тя повишава настроението и оказва много положително въздействие върху организма, което е от голяма необходимост на болен човек. Както е известно, положителните емоции и настройката за оздравяване вършат чудеса, помагат на организма да се справи с болестите и проблемите си. При това крушите помагат на човек да се справи с ускореното сърцебиене от какъвто и да е характер, тъй като тези ароматни плодове укрепват и успокояват и сърдечния мускул.
Хората се лекували с круши много отдавна. Сокове и отвари от круша, както и от листата на дървото, утолявали жаждата при висока температура и треска. Крушата оказва силно противовъзпалително и антибиотично въздействие.


Този плод е богат на голямо количество фенолови съединения, а те на свой ред спомагат за укрепването на кръвоносните съдове и възпрепятстват развитието на атеросклерозата. Пресните, а също и варените и печените круши са полезни и при болести на дихателната система – при заболявания на бронхите, при туберкулоза, задушаване и при силна кашлица.

 
Пази от затлъстяване

 

Крушата винаги се е смятала за най-полезния продукт за поддържане дейността на храносмилателния тракт и затова се използва в диетичното хранене. Тя съдържа вещества, които са много необходими за храносмилането. Крушите обаче не се ядат на гладно. На Изток дори съществува следната пословица: “Ябълка сутрин – роза за сърцето. Но крушата сутрин е отрова за сърцето”. Освен това желателно е крушите да се ядат отделно от другите продукти.

 

Интересно е, че неузрелите круши са много богати на сорбит, затова са подходящи за болните със захарен диабет, но след предварителна консултация с лекар. И въпреки че пресните круши ни се струват по-сладки от ябълките, те съдържат много по-малко захар. Това се обяснява с факта, че в крушите има относително малко органични киселини. Затова те са богати на микроелементи, активно участващи в обменните процеси и са незаменими в диетичното хранене. Особено полезни са соковете, отварите, компотите, но без да се добавя захар към тях.


Така че желаещите да отслабнат, могат да ядат колкото искат круши, без да се страхуват, че ще натрупат излишни килограми.

 

Рецепти с круша

Сред лечебната крушова аптека могат да се срещнат най-разнообразни рецепти. Полезно е те да се използват като пресни плодове, както и сокът от тях. Полезни са обаче и варените круши и сладката, приготвени от тях. Също така и печените круши, компотите, пюретата.


При затлъстяване, захарен диабет, а също и при заболявания на отделителната система се изяждат на ден 200-300 г пресни плодове. В същите количества можете да ядете и сушени круши на компот или като отвара. За жените, когато е налице обилна менструация, е много полезно да се възползват от тези вкусни лечебни средства.


При профилактика и дори лечение на простатит редовно пийте компот от сушени круши. Само след няколко дни настъпва подобрение, а с времето изчезва и самата болест. Вземете 30 г цветове от крушово дърво, залейте ги с един литър вода и оставете сместа да престои 10 минути. След това прецедете. Пийте по една чаша 5 пъти на ден – при простатит и аденом на простатната жлеза.


При диария вземете една чаша сушени ситно нарязани круши и ги сварете в половин литър вода. Оставете отварата да престои 4 часа. Приемайте по половин чаша 4 пъти на ден 15-20 минути преди ядене.


При главоболие пригответе гъста отвара от круши, като ги варите доста време. След това си правете компреси от тях на челото.


Силва Агопян | 2014-01-24


Добави в Svejo