Канелата пази от грип

Не надхвърляйте дозата


За вълшебните качества на канелата се говори много. Поради сгряващите си и антимикробни свойства тя пази от кариес, грип и дори ухапвания от комари. Помага при студени крайници. А ако сте на път да се разболеете, един чай с канела ще ви сгрее и ще дезинфекцира гърлото. Макар да подобрява апетита, от нея се отслабва.

 

Не бива обаче да прекалявате с дозата, а тя е не повече от 1/2 чаена лъжичка дневно. В противен случай може да доведе до сърцебиене, замайване, слабост, сънливост, потни длани, афти и обриви. В разумни количества помага при повишени холестерол и кръвна захар, метеоризъм, менструални болки, гадене, диария, глисти, лош дъх, гъбички, киселини и др.

 

Канелата е ароматна подправка, която се добива от вътрешната част на кората (по-точно от ликото) на тропическо лаврово дърво. След дъждовния период кората на дървото се обелва, тънкото лико се оставя да изсъхне, при което се навива на тънки рула.

 

Естественият антибиотик

 

Фармацевтични изследвания доказват, че канелата притежава общоукрепващо имунната система свойство, помага за понижаване на кръвната захар, за което се препоръчва на хора, страдащи от диабет, възбужда апетита, спомага за храносмилането и има тонизиращо действие.

 

Стимулира инсулиновите рецептори, те реагират по-добре на инсулина и така балансира кръвната захар. По този начин напрежението върху панкреаса намалява, метаболизмът се подобрява и възпаленията се ограничават. В същото време ароматът й подобрява паметта и концентрацията. Помага още при херния, нощно напикаване, високо кръвно налягане, крампи и рак. Тя е естествен антибиотик и има бактерицидно действие. По тази причина се употребява при консервиране на меса и др. Канелата ненапразно е сред 50-те основни лековити растения в китайската медицина. В Древен Египет я използвали като съставка в сместа за балсамиране на мумиите.  Щом веднъж се е убедил в полезните й качества, човек трудно се удържа да не предозира.


Силва Агопян | 2014-01-17


Добави в Svejo