Психиатри поеха Атака

Търсят диагноза на партията


Партия „Атака" е абсолютен политически паразит, който се храни от слабостта на другите партии. Такова определение на националистическата формация даде психиатърът Михаил Михайлов в коментар на скандалите около лидера Волен Сидеров през последната седмица.

 

Психотерапевтът Румен Бостанджиев, който е и сексолог, определи Сидеров като „театрална фигура, която е удобна за някого",  „Нека не вкарваме психиатрията и психотерапията в тази тема. Здрав човек ли е Хитлер - най-вероятно е бил много здрав и е бил много удобен. Винаги може да се намери психиатър, който да го определи като здрав, защото е бил политически удобен", допълни Бостанджиев сутрешния блок на БТВ цитиран от Дарик.

 

Михаил Михайлов доразви тезата си и обясни, че слабостта на политическите партии в България води до взаимоотношения паразит - гостоприемник. „Истинският разговор е защо партия ГЕРБ го беше прикоткала, сега се случва същото с БСП и ДПС - това е слабостта на политическите партии и политическата система. Няма стратегия, има ситуационно мислене, защото са слаби. Не мислят за бъдещите 15 години, а как да оцелеят в управлението", обясни психиатърът.

 

По думите му решението е не психотерапевтично, а гражданско и политическо. „Българското общество не може да функционира по този начин и протестите го доказаха - не може да се толерират такива партии. Бездуховността, която липсва от училището, се пренася към ежедневието и към политиката - хората нямат рецептори за това - всяка партия трябва да осъди поведението на Сидеров, а къде е Станишев, който се крие цяла седмица, къде е ДПС?", попита Михайлов.

 

Румен Бостанджиев отказа да прави заключения въз основа на репликата на Волен Сидеров за фалоса, но подчерта, че в публичното пространство има борба на две различни визии и е въпрос на индивидуална способност да четем между редовете: „Трябва да разграничим пиар имиджа и истинския проблем", категоричен бе сексологът.

 

Той изтъкна още, че националистическите формации разчитат на нискообразован електорат, който лесно се манипулира от популистки тези. „Те разчитат да посочим различните от нас ще решим всичките си проблеми. Това е изключително примитивна психологична манипулация. Прозирам определено опасност - колкото по-лесно манипулируеми са хората, толкова по-лесно могат да разпознаят в такъв човек бъдещия си лидер, който всъщност ще ги заведе до пълен провал", коментира още сексологът.

 

Според Михаил Михайлов основният въпрос е как партия като „Атака" съществува в една западна цивилизация и защо тази партия и нейният лидер са непрекъснато под прожекторите. Според психиатъра не може да се определи дали поведението на Волен Сидеров е провокативно или театрално.

 

„Разликата е и в политическото говорене - да сте чули някога политически тези на Сидеров за битката срещу монополите, да сте го чули със социални тези. А електоратът му всъщност е беден", коментира Михайлов.

 

Той сравни цялото поведение на „Атака" с лъва от партийния клип за „защита на българската земя" - „грозно, внушително, арогантно и в същото време те кара да се респектираш".

„Най-важна е хигиената - лична и политическа, а хигиенично е този човек да бъде поставен в ъгъла", категоричен бе психиатърът.

 


Ангел Серафимов | 2014-01-13


Добави в Svejo