Пилешка супа натрови 110 деца

Няма опасност за живота на малките пациенти


Броят на натровените деца в Сливен вече е 110. Толкова са преминали през спешното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” със симптоми на хранително отравяне, съобщи шефът на звеното д-р Тодор Суванков. Малките пациенти са обядвали в училищните столове в града под сините камъни. Храната там се осигурява от фирма за кетъринг, която зарежда училища от Сливен и региона. Само една фирма храни 21 училища в Сливен и Котел. Оплакванията на децата са от пилешката супа, сервирана във всичките учебни заведения.

            

Децата, приети в болницата, са преминали спокойно нощта, увери д-р Суванков. Преминалите през отделението са общо 110, на възраст от 5 до 15 години. 60 от тях са настанени в болницата, на 50 е предписано домашно лечение. Състоянието на всички деца е задоволително, няма опасност за живота на нито едно от тях. Някои са били с тежка дехидратация, но състоянието им е овладяно.

 

Д-р Суванков заяви, че най-вероятно става дума за хранително стафилококово отравяне, но лабораторните изследвания ще докажат диагнозата. Той препоръча при проява на първите симптоми родителите да не прибягват до самолечение, а да потърсят лекарска помощ. Необходимо е децата да бъдат подложени на диета и да поемат повече течности.

 

Пострадалите деца от вчера се транспортират с линейки или от родителите си до болницата и незабавно им е оказвана лекарска помощ. Само за четири часа броят на прегледаните достигна 90. През нощта е имало единични случаи, като последният е бил около 1 часа. В момента обстановката е спокойна.


Мариана Маркова | 2014-01-11


Добави в Svejo