Мед срещу настинка и грип

Лечебните му свойства укрепват организма


Пчелният мед не е регламентирано лекарствено средство, но хилядолетният опит на народната медицина, му отрежда място сред природните продукти с лечебно действие. Целебната му сила е известна още от древността. Той не дразни стомаха и се усвоява лесно от организма, помага при редица заболявания и успокоява нервната система.

 

В действителност медът е незаменима храна в ежедневното меню на човека. И това се дължи най-вече на забележителния му състав – витамини от групите А, В, С, К, Е, органични киселини, ензимите инвертаза, липаза и много химични елементи, които се срещат в кръвта в съвсем малки количества.

 

Полезно е да се консумира мед, но в определени количества – до 100 г дневно. Най-приемливо е това да става 1 час преди лягане или 3 часа след хранене.  Медът може да бъде разтворен в топла (не гореща) вода и така да бъде приет от организма.

 

Тъй като медът е богат на ензими, действието му улеснява функциите на храносмилателните жлези. Той подобрява и съня. Пчелният продукт, съчетан с лимонов сок, мляко или билков чай, помага също при простудни заболявания и грип.

 

Инхалации с мед

 
Медът потиска развитието на причинителите на гнойни процеси при заболявания на дихателните пътища – различни видове стафилококи, причинителя на пневмонията и др. При простудни заболявания широко разпространено е приемането на мед с топло мляко, със сок от лимон, с топъл чай. При катари на горните дихателни пътища се препоръчват парни инхалации с мед – това е осъществимо и в домашни условия.
В чайника се поставят около 100 мл вода и след завирането й се прибавят 2 кафени чашки мед. При умерено врене на течността в затворения чайник, болният вдишва излизащите през фунията пари в продължение на 15-20 минути. Тези инхалации се правят и при фарингити, ларингити, синузити.

 

Антимикробно действиe

 

Антимикробното действие на меда, се дължи на активния кислород, който се отделя от постоянно образуващия се в разтворите на меда водороден прекис. Този активен кислород действа смъртоносно върху много видове микроорганизми, особено върху тези, който причиняват възпалителни процеси по лигавиците на устата, на горните дихателни пътища, както и върху причинителите на гнойни процеси по кожата. Затова е по-добре, а това е известно още от древността, медът да се приема, след като се разтвори в хладка вода, натурален сок и др. Антимикробното му действие е доказано и спрямо едноклетъчния паразит трихомонас вагиналис, предизвикващ упорити хронични възпаления във влагалището на жената и пикочния канал на мъжа.

 

Лекува язви и гастрити

 

При гастрити, язви на стомаха и дванадесетопръстника, при нарушена киселинност на стомаха медът също действа добре.
При повишена киселинност на стомаха се препоръчва приемане на 30 г мед в 200 мл вода с температура около 40 градуса. Тази процедура се прави три пъти дневно 2 часа преди ядене. Ако киселинността на стомаха е понижена, то водният разтвор на пчелния мед, приет непосредствено преди хранене (30 г мед в 200 мл студена вода), стимулира секрецията на стомашен сок. Експериментално е доказано, че вътрешното приемане на мед води до нормализиране на чревната перисталтика и отстраняване на запека.

Помага при запек


Медът влияе върху секрецията и моториката на червата и стомаха, регулира двигателната активност на стомашно-чревния канал, предпазва от задържане на храна и фекални маси. Сутрин на гладно се приемат 1-2 с. л. мед и се изпива чаша топла вода. Така се осигуряват профилактика и лечебен ефект при хроничен запек, а успоредно с това се осигурява и профилактика срещу рак на дебелото черво.

 

За лечение на рани

 

От древността медът се прилага при лечение на рани, кожни заболявания и изгаряния. Известен и популярен е т.нар. благ мехлем, съдържащ пчелен восък. Медът, поставен върху рана, предизвиква обилно секретиране, което я почиства, стимулира гранулацията и епителизацията на ранената повърхност, което води до заздравяване. На същата база медът широко се прилага и за лекуване на възпалителни процеси в устната кухина и на лигавицата на устата.
 

Подмладява и укрепва организма


Още Хипократ е описал меда като отлично средство за укрепване на организма. Според него медът действа подмладяващо на организма и благоприятно при стомашно-чревни и чернодробни заболявания. Всекидневната консумация на мед за един по-продължителен срок – 20-30 дни, води до подобряване на организма – намалява холестерина, повишава количеството на червените кръвни клетки и др. Неговото приемане подобрява усвояването на хранителните вещества, което е особено важно при диетичното хранене. По-бързото усвояване на храната с добавения мед, високата калоричност и лесно резорбиращите се монозахариди и органични киселини от меда са достатъчно условие той да бъде предпочитана храна за спортисти, работници с големи физически натоварвания, като диетично средство при хронично болни, при отпадналост и през период на възстановяване след боледуване. Винаги когато пчелният мед се използва като лекарствено средство, задължително трябва да се имат предвид двете основни ограничения за прилагането му – ако е доказана свръхчувствителност към него и при наличие на захарен диабет.


Силва Агопян | 2014-01-10


Добави в Svejo